- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Суд у Лондону одбио захтјев да се отвори Свети Стефан, Паштровићи траже враћање држави и грађанима

© Sputnik / Бобан НововићПлаже Светог Стефана
Плаже Светог Стефана  - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2022
Пратите нас
Лондонски Међународни арбитражни суд (ЛЦИА) одбио је захтјев државе Црне Горе да се отвори град хотел Свети Стефан и Вила Милочер, чији је закупац компанија Adriatic Properties, која се повезује са бизнисменом Петросом Статисом, пријатељем предсједника државе Мила Ђукановића.
Лондонски суд је утврдио да неотварање хотела није кршење уговора што се тврдило у захтјеву државе.
Из иницијативе да Свети Стефан треба да буде државно добро, поручују за Спутњик да је прва рунда одавно прошла када је укинута привремена мјера за забрану пролаза поред Краљичине плаже.
“Очекивано је било да се одбије захтјев за отварање хотела прије окончања поступка. Далеко је ово изгледа од било какве одлуке о суштини спора, јер се само ради о такозваним претходним питањима који не морају имати пуно везе са спором. Видјећемо да ли се промијенила стратегија владе према арбитражи, ја се надам да није јер се ради о националном благу које мора бити доступно свима. Шта год да буде на крају, једно знамо - Паштровићи никад више неће бити грађани другог реда на својој земљи. Свети Стефан је наш и свих грађана Црне Горе. Мора се вратити грађанима, доста је било апартхејда, лажи и превара.”, истичу из Иницијативе.
Медији блиски Демократској партији социјалиста објавили су јуче да се у одлуци суда у Лондону наводи и да су плаже хотелске до окончања арбитраже.
Главна расправа пред арбитражом у Лондону везано за одштетни захтјев од 100 милиона еура, колико од државе тражи закупац, почиње у октобру.
Према подацима Централног регистра привредних субјеката (ЦРПС), као власник компаније Adriatic Properties води се офшор компанија Aidway Investments Limited са Британских Дјевичанских острва.
Ко је стварни власник те офшор компаније није познато, али се зна да се као предсједник Одбора директора фирме „Adriatic Properties“ води грчко-црногорски бизнисмен Петрос Статис.
Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) је прије неколико година открила да је сестра предсједника државе Ана Ђукановић била “директно овлашћена од стране офшор компаније Aidway Investments Limited, да у Црној Гори оснује компанију Adriatic Properties.
Са друге стране, документи Скупштине Црне Горе показују да је Ђукановић активно учествовао у побољшању услова закупа за мистериозну компанију, док је био на челу Владе.
Главни реализатор тог посла је био његов близак пријатељ и дугогодишњи функционер ДПС-а Бранимир Гвозденовић.
Анекс уговора потписан на дан кад је Ђукановић званично постао премијер Ђукановићева влада смањила ренту а увећала закуп Краљичине плаже са 30 на 90 година
Прошле године Adriatic Properties је пред Арбитражним судом у Лондону покренуо поступак којим тражи 100 милиона еура одштете због, како тврде, непоштовања уговора.
Adriatic Properties се на тај корак одлучио након што су мјештани поломили капију на Краљичиној плажи, а ЈП Морско добро онемогућило постављање нове капије.
Потом је компанија одлучила да град хотел Свети Стефан и Вилу Милочер затвори, уз образложење да не може гостима гарантовати дискрецију и мир.
На то је Влада Црне Горе, на чијем челу је био премијер Здравко Кривокапић, узвратила својом тужбом.
Свети Стефан, симбол црногорског туризма, је већ другу годину затворен за посјетиоце, Иницијатива за враћање Светог Стефана у потпуно власништво државе тражила је да се љетос град отвори за туристе, да се наплаћује улаз, али се ни то није догодило.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала