- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Бару почео православни дечји сабор /видео/

© Фото : принтскрин/ЈутјубХХI Дечји сабор у Бару
ХХI Дечји сабор у Бару - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2022
Пратите нас
Светом архијерејском литургијом коју је у саборном храму Светог Јована Владимира служио Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, у Бару је јутрос почео XXI православни дечји сабор који се ове године одржава под слоганом: „Благо мени – дјеца Црне Горе свом Митрополиту Амфилохију“.
Барски саборни храм је освећен пре шест година, молитвом и благословом православних патријараха: јерусалимског Тефила III и српског Иринеја, преноси портал Митрополије црногорско-приморске.
Митрополит Јоаникије је у литургијској беседи подсетио да је древни обичај да се прослављају годишњице освећења овако значајних храмова.
„Да заблагодаримо Богу на Његовим великим даровима, који је положио благословену мисао у срце нашег блаженопочившег Митрополита Амфилохија да се овде подигне саборни храм, и који је покренуо тадашњег протојереја Богића Фемића да се избори за ову локацију која тада није била центар града Бара, али сада сигурно јесте“, рекао је владика.
Како је навео, ове године су спојене две свечаности - обележавање годишњице и дечји сабор, сабор православне деце и омладине Црне Горе.

„Ово је дивни дечји сабор који је установио наш блаженопочивши Митрополит Амфилохије. Годину, две није могао да функционише због епидемије, али ево, слава Богу, дочекали смо и тај дан да наставимо са овим дечјим сабором“, казао је митрополит црногорско-приморски.

Нагласио је да није случајно што се сабор одржава у овоме храму.
„Овај храм више припада њима, младој генерацији која расте, него нама одраслима. И овде имамо прилику, у овоме великоме храму да их све саберемо и да се сви овде данас радујемо и прославимо Бога који благосиља децу”, нагласио је владика Јоаникије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала