- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ђорђа Мелони позвала на јединство: Италијански гласачи дали јасан мандат десном центру

© AP Photo / Gregorio BorgiaЂорђа Мелони
Ђорђа Мелони - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Пратите нас
Председница странке Браћа Италије Ђорђа Мелони, изјавила је да су италијански гласачи на изборима дали јасан мандат десном центру да формира следећу владу и позвала на јединство како би се помогло у суочавању са бројним проблемима земље.
"Ако смо позвани да управљамо овом нацијом, урадићемо то за све Италијане, са циљем да ујединимо народ, да се фокусирамо на оно што нас спаја, а не на оно што нас дели. Нећемо изневерити ваше поверење", рекла је Мелони новинарима, пренео је Ројтерс.
Према излазним анкетама које је објавила телевизија РАИ, на парламентарним изборима одржаним јуче у Италији води коалиција десних странака предвођена Браћом Италије на чијем је челу Мелони, пошто је освојила између 41 и 45 одсто гласова.
Излазна анкета државне телевизије РАИ је показала да је блок конзервативних партија, који такође укључује Лигу Матеа Салвинија и странку Форца Италиа Силвија Берлусконија, освојио довољно гласова да обезбеди контролу над оба дома парламента.
Према наводима РАИ, десничарски блок добиће између 227 и 257 од 400 места у Доњем дому парламента и између 111 и 131 места у Сенату који броји 200 чланова.
Уколико резултати избора буду потврђени, Мелони ће, као лидер највеће странке у победничком савезу, имати шансе да постане прва жена премијер Италије, на челу највише десничарски настројене владе од Другог светског рата, наводи Ројтерс.
Мелони и њени савезници, како наводи британска агенција, суочавају се са тешком листом изазова, укључујући растуће цене енергије, сукоба у Украјини и поновно успоравање у трећој по величини економији еврозоне.
"Морамо имати на уму да нисмо на крајњој тачки, ми смо на почетној тачки. Од сутра морамо да докажемо своју вредност", рекла је Мелони присталицама своје партије.
Уз традиционалну коалицију десног центра и коалицију левог центра, популистички Покрет пет звездица освојио је 16 одсто гласова, док је центристичка коалиција око странке Акција освојила седам одсто гласова.
Након што је више од половине пребројаних гласачких листића, Браћа Италије имају 26 одсто гласова, што је огроман пораст у односу на само четири одсто на претходним парламентарним изборима 2018. године.
Мелони ће преузети дужност од Марија Драгија, бившег шефа Европске централне банке који је окренуо Рим ка центру доношења одлука у ЕУ, ослањајући се на блиске везе са Паризом и Берлином.
Ђорђа Мелони, лидер партије Браћа Италије - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
СВЕТ
Победа десног центра на изборима у Италији: Резултати првих излазних анкета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала