- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Русија има намеру да ојача извршење свог циља

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Пратите нас
После четири године у Сарајеву у Председништву Босне и Херцеговине Милорад Додик се враћа у Бањалуку. Да ли и на место председника Републике Српске знаће се за нешто мање од седам дана. Ипак, у овако компликованим геополитичким околностима његова посета Москви и Владимиру Путину много је занимљивија од избора у Републици Српској и БиХ.
Додик се прошле недеље састао с Владимиром Путином, трећи пут у десет месеци. На питање да ли види неку промену код руског председника у односу на период пре 24. фебруара када је почела украјинска криза, Додик каже да се Путин није променио, да не види замор код њега, али да види одлучност и стабилност.

Зашто је био важан састанак са Путином

Он наводи да је тај сусрет био важан како би се ојачали договори око инвестиција у Републици Српској и обезбедила стабилна цена енергената за будући период.
Разговарали су, каже, и о политичким питањима, па тако и о украјинској кризи.
„Разговарали смо о рату у Украјини, то су познате оцене председника, рекао је да су Западу рекли шта могу да прихвате, а шта не - ако покушају да инсталирају системе који би угрозили Русију, Доњецк и Луганск да ће Русија интервенисати“, рекао је Додик за РТС.
Он оцењује да руска страна има намеру да ојача извршење свог циља.
„Могли сте да приметите спомињање Нове Русије - то нас чека у будућем времену и они су у томе одлучни. Крајњи циљ је стабилан и сигуран живот за руско становништво у Украјини, право на језик и културу, што им је укинула кијевска власт, то се потенцирало и овај пут“, каже Додик.
Код Русије Додик види самоувереност.
„Не уважавају више шта Запад мисли. Људи из Русије виде да је то сукоб између Русије и Запада и њима је жао људи у Украјини и страдања која се дешавају. Поносни су на Маријупољ, гледао сам слике, све је обновљено, враћа се друштвени живот, изграђују зграде, то Русија има намеру да учини тамо где живе Руси“, навео је Додик.
Каже да одавно нема трему пред разговор с Путином, али постоји нека врста ишчекивања. Поводом тога што је са Путином разговарао за дугачким белим столом, али не са најудаљенијих тачака као европски званичници, Додик каже да то није приметио одмах.
„Нисам ни приметио док ми нису на то скренули пажњу“, рекао је он.

Срби могу да рачунају на пријатељство Русије

Путин му је, каже, рекао да цени позицију Србије и Републике Српске и приступ по питању санкција, да често разговара са Вучићем и да ће одржавати најбоље могуће односе.
„Русија је велика земља, али не заборавља пријатеље и Срби могу да рачунају на традиционално пријатељство Русије“, рекао је Додик.
Такође, Додик је навео и да му је руски председник рекао да не види рационалност у понашању Европе и изборима које прави, као ни зашто нису желели да чују Русију.
На питање да ли се плаши да Република Српска може доћи у тешку позицију због тога што он отворено подржава Путина, Додик је рекао да је јасно говорио да је против рата, али да је уверен да је Русија била принуђена да повуче потезе какве је повукла.
„То је игра великих на коју ја не могу да утичем. Имамо у БиХ Запад, Брисел, Вашингтон, који су стално против РС и српског народа. Нисам могао другачије да се понашам, али да јесам, шта бих добио? Изгубили бисмо савезништво Русије, а не бисмо никог другог добили на својој страни“, образложио је Додик.
Он наводи да то што је ЕУ обуставила финансирање изградње дела ауто-пута не значи да РС нема алтернативу и да ће обезбедити новац за 40 километара тог пута.
„Они нам дају кредите, а хоће да им аплаудирамо. Чим им нешто не одговара заустављају радњу. То је ствар немоћи или нестрпљења у Европи због свега овога“, оценио је Додик.
Поводом позиције Србије, каже да је Србија отишла много даље на европском путу и има много више европских инвестиција.
„Вучић је озбиљан државник и води одмерену политику и у интересу Србије. Ја сматрам да је та политика рационална, умерена и одговара интересима Србије. Србија је далеко више отишла на путу ка ЕУ, ту је много више инвеститора, највећи спољнополитички економски партнер Србије је ЕУ и о томе мора да се води рачуна“, рекао је Додик.

Очекивања од предстојећих избора

Говорећи о предстојећим изборима у БиХ и Републици Српској, Додик је рекао да на нивоу РС не постоји утакмица између њега и његових конкурената и да се, спортским речником, може писати 2-0 на индивидуалним позицијама за његову страну.
„А што се тиче парламента, вероватно нећу добити апсолутну већину што се тиче странке, али хоћу апсолутну релативну већину. Задовољан сам кампањом“, рекао је Додик.
Коментаришући то што је пре две године његова партија изгубила Бањалуку, Додик каже да су из тог пораза извукли поуку и предузели активности да елиминишу проблем. Партија је у Бањалуци сада стабилна, динамична и очекујем значајан резултат, рекао је Додик.
Коментаришући изборе за Председништво БиХ, каже да очекује победу Жељке Цвијановић, а да код муслимана постоје два уједначена кандидата - Бакир Изетбеговић и Денис Бећировић.
Очекује да ће њихов ривалитет поделити гласачко тело, тако да Жељко Комшић неће моћи да рачуна на гласове муслимана приликом избора за хрватског члана Председништва.
Говорећи о Борјани Кришто као кандидаткињи, Додик је рекао да је „реч о дами која је чврсто опредељена за Дејтон и да није спремна за било шта на штету било кога, поготово не Хрвата“.
Он сматра да би у случају да Цвијановићева и Кришто буду изабране у Председништво БиХ то омогућило да постоји важан збир приликом гласања о већини питања, а да су досад Џаферовић и Комшић увек гласали тако да се не деси да неки од њих буде на страни Додика.
„Чак се дешавало да Џаферовић гласа за, Комшић против, па да Џаферовић мења свој глас да би имали исти“, рекао је Додик.
Било је и ситуација када су гласали јединствено, али никада се, каже, није десило да један гласа са њим, а други не.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала