- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Неопходна системска решења за превазилажење енергетске кризе | Енергија Спутњика

CC0 / Unsplash / Далековод
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Пратите нас
Енергетска криза, скупи нафта, гас и струја, штедња енергије, коришћење алтернативних горива, само су неки од појмова који су топ тема за политичаре, привреднике и обичан народ у Србији и свету.
Посебан проблем у нашој земљи је електрична енергија, односно, проблем Електропривреде Србије да у сопственим капацитетима произведе довољно струје за домаћу потрошњу.
Држава је изашла са препорукама штедње, најављују се мотивациона умањења рачуна за домаћинства, а привреда и јавне самоуправе припремају планове умањења потрошње.
Све то довело је до ситуације у којој се прича да би проблем мањка домаће производње струје могао бити решен енергетском ефикасношћу. Стручњаци, међутим, указују да се не сме размишљати само о предстојећој зими већ да треба применити системска решења, која ће унапредити не само електроенергетски систем већ целокупну енергетику државе.
О томе да је неопходно градити нове капацитете, направити ценовни паритет свих врста енергената (електричне, топлотне, гаса, такозваног чврстог огрева), променити тарифни систем за обрачун потрошње електричне енергије, применити обрачун даљинског система грејања по утрошку (а не по квадратури) у емисији „Енергија Спутњика“ говори професор Машинског факултета др Милош Бањац.
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Неопходна системска решења за превазилажење енергетске кризе | Енергија Спутњика
 - Sputnik Србија
▶️ Ауторске емисије, ексклузивне интервјуе и анализе горућих питања у продукцији Спутњика пратите у рубрици „Подкаст“
28 Април, 19:00
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала