- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Гутереш: Мора се окончати епоха "нуклеарне уцене"

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаГенерални секретар УН Антонио Гутереш
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Пратите нас
Епоха "нуклеарне уцене" мора да се заврши, јер је безумна идеја да нека земља може да победи у нуклеарном рату, изјавио је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

„Данас, деценијама након пада Берлинског зида, поново чујемо звецкање нуклеарних сабљи. Дозволите ми да јасно кажем: Мора се окончати епоха нуклеарне уцене. Идеја о томе да нека земља може да се бори и победи у нуклеарном рату је безумна идеја. Било која употреба нуклеарног наоружања може да изазове хуманитарни Армагедон. Неопходно је да учинимо корак уназад“, рекао је Гутереш на састанку посвећеном међународном дану потпуног уништења нуклеарног наоружања.

Генерални секретар УН је позвао све стране да искористе све могућности за дијалог, дипломатију и преговоре како би се смањиле напетости, елиминисале нуклеарне претње и најавио потребу за новом визијом нуклеарног разоружања и неширења.

„Обећавам да ћу тесно сарађивати са свим државама-чланицама како би се формирао нов консензус у односу на то како колективно можемо да анулирамо ове претње и постигнемо наш заједнички циљ. Без ликвидације нуклеарног оружја не може бити мира, поверења и не може бити стабилне будућности“, додао је Гутереш.

Указом руског председника од 21. септембра објављена је делимична мобилизација у Русији. Према речима министра одбране Сергеја Шојгуа, биће позвано укупно 300.000 резервиста, што је нешто више од један одсто укупних мобилизационих резерви Русије.
Председник САД Џозеф Бајден на 77. заседању Генералне скупштине УН - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
СВЕТ
Бајден: У нуклеарном рату не може бити победника, САД не траже Хладни рат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала