- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Како је Украјина постала полигон за тестирање западног оружја

© AP Photo / Ukrainian Defense Ministry Press Service Украјински војници са преносивим лансерима "Џавелин"
Украјински војници са преносивим лансерима Џавелин - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Пратите нас
Украјина није само постала идеални полигон за тестирање западних система наоружања, војних тактика и технологија, него и место на ком амерички инструктори обучавају како украјинске оружане снаге, тако и плаћенике из различитих земаља света, оцењује за Спутњик руски војни историчар Јуриј Кнутов.
На територији ове земље, према речима Кнутова, страни плаћеници и украјинске Оружане снаге спроводе нехумане експерименте: од тестирања ефикасности оружја током ког гине велики број цивилног становништва до увежбавања војне тактике, коју ће оружане снаге НАТО земаља примењивати током борбених дејстава у будућности.
Заменик министра одбране Украјине Владимир Гаврилов је отворено и без устезања, говорећи током конференције америчке националне одбрамбене индустрије у Тексасу, позвао Белу кућу да настави да испоручује најновију технологију и опрему украјинској држави, које ће се, према његовим речима, тестирати током борбених дејстава на територији ове државе.

Украјина – идеални полигон за тестирање оружја

Од почетка руске специјалне војне операције Украјина је постала идеални полигон за тестирање разних врста западног оружја. Међутим, одавно није тајна да су нека од њих први пут коришћена током борбених дејстава у украјинској држави.
Међу најпознатијим оружјем, које се увелико налази у рукама Оружаних снага Украјине, према речима Кнутова, налазе се амерички преносиви противваздушни ракетни системи „Стингер“, противваздушне ракете „НАСАМС“, најновији британски системи „Мартлет“ и дронови-камиказе „Свичблејд“.
Амерички противваздушни ракетни системи „Стингер“ се користе за уништавање авиона, хеликоптера и беспилотних летелица. Осим тога, намењени су и за гранатирање копнених и површинских циљева.
„Овај систем користи ракете ваздух-ваздух које имају приличну високу способност маневрисања. Домет овог оружја износи око пет до шест километара“, објашњава наш саговорник.
Према речима Кнутова, норвешке противваздушне ракете „НАСАМС“, намењене су за борбу против маневарских аеродинамичких циљева на малим и средњим висинама, као и система противваздушне одбране. Тренутно су на служби у дванаест земаља света, укључујући Норвешку, Финску, Аустралију, Шпанију и Сједињене Америчке Државе.
Што се тиче дронова-камиказа „Свичблејд“, Американци су их активно користили како на Блиском истоку, тако и у Авганистану. Ови дронови су на територији Украјине први пут употребљени против тешких оклопних возила. Треба напоменути да постоје две врсте „Свичблејда“. Свичблејд 300 је тежак нешто више од 2,5 килограма. Он може да стане у обичан војнички ранац. Домет лета је до десет километара, док је брзина крстарења 100 километара на сат. Користи се за уништавање возила и живе силе.
Међутим, Свичблејд 600 је ве́ћи и тежи. Његова тежина износи око 23 килограма. Погађа циљеве на удаљености до 40 километара. Ово оружје је ефикасно у борби против свих модерних оклопних возила.
Што се тиче британског пројектила земља-земља, земља-ваздух, ваздух-земља „Мартлет“, ова ракета је добила назив по митској птици која никада не мирује. Ово је вишенаменски вођени пројектил мале димензије, који се на служби налази од 2021.године.
Интересантно је дао Лондон никада званично није потврдио да су ове ракете испоручиване украјинским Оружаним снагама током специјалне војне операције. Да су коришћене током борбених дејстава у Украјини, потврђује видео-снимак, који се појавио на интернету. На видео-снимку, налази се војска 95. ваздушно-јурише бригаде Оружаних снага Украјине, која показује како користи „Мартлет“ против руских беспилотних летелица „Орлан-10“.

Гине велики број цивилног становништва

Ово оружје, како каже наш саговорник, на територију Украјине испоручују и западне и америчке компаније.
„Представници компанија дају упутства за коришћење оружја. Када оно пристигне у украјинску државу, њега не користе прво украјинске Оружане снаге, него страни плаћеници, односно, официри и војници који се замаскирани као плаћеници боре на територији ове земље. Они користе оружје током борбених дејстава, а затим шаљу видео-снимак, као и информацију о његовој ефикасности“, објашњава саговорник Спутњика, додајући да украјинским Оружаним снагама и страним плаћеницима веома помажу амерички инструктори.
Према речима стручњака, током тестирања западног оружја гине велики број цивилног становништва. „Западним оружјем украјинске трупе гранатирању како насеља и цивилне објекте, тако и школе. Ово се ради да би се терорисало цивилно становништво. Тренутно је интензитет гранатирања од стране украјинских трупа појачан, због одржавања референдума о уласку региона у састав Русије“, наглашава Кнутов.
Подсетимо, од почетка године САД, као и друге западне земље повећале су испоруке оружја и муниције Украјини. Овај процес је настављен након што је почела руска специјална војна операција. Поред борбених возила, кијевски режим добија велике количине противваздушних ракетних система „Стингер“ и „Старстрик“, ракете „Џавелин“ и „НЛАВ“, лаке противтенковске топове и хаубице, дронове-камиказе, малокалибарско оружје, шлемове и панцире.
Руска авијација Су-57 - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Специјална операција у Украјини
Руска авијација ликвидирала 100 страних плаћеника и украјинских националиста код Свјатогорска
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала