- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Мандић: Ђукановић ће бити смењен

© Sputnik / Лола Ђорђевић Андрија Мандић
Андрија Мандић - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Пратите нас
Председник Црне Горе Мило Ђукановић прекршио је Устав приликом спровођења радњи у процесу избора нове владе, каже један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић и наводи да су због тога сви посланици парламентарне већине са избора 30. августа 2020. године потписали иницијативу за разрешење Ђукановића и да ће тај процес убрзо уследити.
Мандић у интервјуу за "Новости" истиче да је несумњиво утврђено да у Скупштини Црне Горе постоји јасна већина која је предложила мандатара за састав нове владе и указује да је Ђукановић по Уставу био у обавези да на консултације о мандатару за састав нове владе позове представнике свих партија заступљених у Скупштини, али да то није урадио.
"Насиље и противуставно понашање председника се не може толерисати, поготово што се ради не само о кршењу Устава, него и о кривичном делу злоупотребе службене дужности", рекао је Мандић.
Он тврди да је председник функцију злоупотребио да би остварио властиту и корист своје политике, а против Црне Горе и њених грађана, кршећи Устав и законе, што је забрањено и кажњиво, те поручује да је право место за изрицање казне Скупштина Црне Горе.
На питање да ли је УРА дала потписе за Миодрага Лекића као мандатара или не, Мандић је рекао да је УРА потписала све оно што су потписале и друге странке парламентарне већине.
Образложио је да су прво сви потписали политички споразум којим су се обавезали да ће након пада кабинета Дритана Абазовића формирати нову владу и да нико неће правити било какве аранжмане са Ђукановићевом странком.
"Потом смо одлучили и јавност појединачно обавестили, а потписима потврдили, да је Лекић наш кандидат за мандатара и коначно, сви потписали и у скупштинску процедуру ставили иницијативу за смену Ђукановића због кршења Устава", рекао је Мандић.
Напоменуо је да по Уставу потписи за мандатара нису обавезни, али да су и њих приложили Ђукановићу који, како каже, то пренебрегава, покушавајући да изазове кризу, мислећи да ће из тога извући неку корист.
Мандић је рекао да није тешко закључити како ће завршити председник који покушава да супротно Уставу распусти Скупштину.
"Нећемо дозволити да Ђукановић сруши Скупштину, него ћемо државу од његовог разорног и противуставног понашања заштитити тако што ћемо искористити право које Скупштини Устав даје и сменити председника Црне Горе", поручио је Мандић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала