- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници израчунали колико мрава има на свету - зашто је то толико битно?

CC0 / Unsplash / Мрави
Мрави - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Пратите нас
Научници су у најновијој студији решили да одгонетну мистерију броја мрава који шетају нашом планетом и упореде све доступне анализе како би дошли до њихове укупне биомасе и дистрибуције.
Мрави су животиње које живе у великим заједницама, а неки од њих се чак врло радо настањују и у наше домове. Међутим, када настане инвазија ових ситних створење већина нас не може а да се не запита: „Колико ли их има?“.

Двадесет билијарди

Сада су се овим питањем позабавили и научници, а подаци до којих су дошли указују на то да су распрострањенији и бројнији него што се може и претпоставити.
Како би дошли до што прецизнијег податка Патрик Шултајс са Универзитета у Хонгконгу и његове колеге су прикупиле податке из 489 студија које су се бавиле мерењем густине мрава у различитим деловима света уз помоћ стандардних метода. Након њихове детаљне анализе применили су приближне вредности и добили оквиран број од 20.000.000.000.000.000 или 20 билијарди мрава широм света.
Интересантан податак је да су они израчунали и укупну биомасу глобалне популације мрава - количина угљеника - која износи око 12 милиона тона. Што је, према тврдњама научника, већа вредност него код дивљих птица и сисара заједно, јер њихова укупна биомаса износи око два до седам милиона тона, а када је човек у питању тај број износи око 60 милиона тона.

Витални део већине екосистема

Претходне процене боја мрава на нашој планети су углавном биле претпоставке до којих се дошло на основу прорачуна густине са одређене локације, објашњава Шултајс и додаје да су се он и његове колеге потрудиле да обједине све резултате из студија написаних на различитим језицима.
Ипак, он додаје да и даље постоје одређене препреке које их спречавају да дају коначну и прецизну процену, јер је већина мрава бројана на тлу - а не на дрвећу или под земљом.
Мави припадају реду опнокрилаца, а познато ја да данас има око 15.700 њихових врста и подврста. Њихова улога је за већину екосистема кључна јер распршују семе, повећавају доступност хранљивих материја тако што мењају тло и обезбеђују храну животињама које се хране њима.
„Познавање глобалне популације мрава је важно да бисмо их очували. Овом студијом пружамо основу за познавање глобалне дистрибуције броја мрава и њихове биомасе, а у будућности бисмо могли да поновимо анализе на истим местима и искористимо исте методе да видимо да ли се нешто променило“, закључује један од коаутора студије Сабина Нутен, пренела је „Национална географија“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала