- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Ноћас ћемо сазнати да ли Земља може да се одбрани од свемирских објеката

CC BY 2.0 / NASA DART Mission / Мисија „Дарт“
Мисија „Дарт“ - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Пратите нас
Ноћас ће научници ће испратити намерно изазван судар „Дарт“ летелице и астероида како би истражили да ли је могуће одбранити Земљу од потенцијалних претњи из свемира.
НАСА планира да намерно изведе судар свемирске летелице и астероида како би тестирала систем планетарне одбране у случају да нам у будућности запрети реална претња. Стручњаци тврде да не постоји ризик по нашу планету, ни по њене становнике, а сви они који желе моћи ће и да прате ово дешавање уживо на НАСА ТВ и њиховом каналу на Јутјубу.
Тест двоструког преусмеравања астероида је покренут још прошлог новембра, а вечерас на 11 милиона километара од Земље ће коначно и доћи до његове реализације – судар астероида Диморфос који путује скоро 25.000 км на сат, и свемирске летелице „Дарт“. Научници тврде да ће ово довести до комплетног уништења летелице вредне 300 милиона долара, али и до преусмеравања Диморфоса за делић процента без већих оштећења. Том приликом цео процeс ће бити пажљиво сниман и прочувана телескопима са Земље, а како објашњавају мисија ће се сматрати успешном ако минимална промена буде износила 73 секунде.
Астероид у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Мисија од историјског значаја: НАСА ускоро тестира одбрану планете Земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала