- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Радо Србин иде у програмере: Плате изнад просека, а многи зарађују преко 3.000 евра

CC0 / Pixabay / програмер
програмер - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Пратите нас
Просечна плата у ИТ сектору је убедљиво највиша у Србији. Према најновијим подацима са тржишта, плате су наставиле да расту и просечна тренутно износи чак 1.600 евра. Такође је занимљив податак да 10 одсто запослених у ИТ сектору зарађује преко 3.000 евра.
Поред изванредно високих плата, на српском ИТ тржишту је примећен тренд да је сваки четврти ИТ стручњак, поред познавања технологија, завршио само средњу школу.
Ови подаци добијени су у истраживању „Пулс Српске ИТ заједнице“ коју су заједно спровели сајт за запошљавање HelloWorld.rs и међународна истраживачка агенција „Масми“. У истраживању је учествовало 1.328 професионалаца и почетника из Србије.

У фирми остају до три године

Резултати овог истраживања показали су и да у ИТ сектору и даље преовлађују мушкарци, узраста од 18-39 година, са стеченим вишим или високим образовањем.
У погледу задовољства, чак седам од 10 запослених у ИТ-ју је задовољно својим послом и сматрају своју компанију добрим местом за рад. Међутим, тек око 60одстоје спремно да остане у истој компанији и у наредних годину дана, што указује да је задовољство само један од покретача који утичу на задржавање запослених у компанији, пише „HelloWorld.rs“.

Просечна плата 1.600 евра

Према истраживању, просечна плата у ИТ сектору се попела на 1.600 евра. Такође, подаци показују да мушкарци зарађују у просеку око 1.700 евра, док жене око 1.300 евра.
Скоро половина ИТ-еваца, са просечним месечним примањима од 1.765 евра, живи и ради у Београду, док се на другом месту налази Војводина, са просечном платом од 1.526 евра. Затим су на листи Јужна и Источна Србија са 1.225 евра, а најмање су плаћени ИТ-евци у Западној Србији и Шумадији (у просеку 1.192 евра).
Како би се стигло до високих зарада, испитани су навели да се најчешће користе ове технологије:
HTML/CSS
JavaScript
Java
C#
Python

Зашто мењају посао?

Као кључне разлоге зашто се одлучују да промене посао трећина стручњака наводи неадекватну плату. Други битан фактор за доношење такве одлуке истичу споро напредовање. Поред тога, на промену компаније утичу и непостојање модела рада од куће или хибридног модела у компанији.

И са средњом школом до високих плата

Како пише „HelloWorld.rs“, претходних година влада велико интересовање за преквалификацију у ИТ област.
Да у ИТ сектору не раде искључиво људи са високим образовањем, показује и бројка да 25 одсто стручњака има завршену само средњу школу. Око 55 одсто испитаних у истраживању има завршен факултет, док 19 одсто њих има завршене мастер и докторске студије.
Храм Светог Саве у пролећном руху  - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
ЕКОНОМИЈА
Највеће плате на Врачару, најмање у Бојнику
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала