- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Докле се стигло с пројектом дигиталног евра: Шта каже шеф „Бундесбанке“

CC0 / Pixabay / Дигитални евро
Дигитални евро - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Шеф „Бундесбанке“ Јоахим Нагел оценио је да систем заснован на европској инфраструктури може да помогне Европи да се ослободи зависности од других понуђача.
„Зато се залажем и за то да се систем евра активно ухвати у коштац са трансформацијом новца и да настави са испитивањем могућности употребе дигиталног новца у централној банци“, рекао је Нагел на скупу у организацији банке у Франкфурту, пише ДПА.
Нагел је нагласио да би „увођење новог облика националне валуте за дигитални свет, дакле дигиталног новца централне банке, било нова степеница у развоју државне валуте после кованица и новчаница“.
„Дигитални новац централне банке и пратећа инфраструктура могу да буду важна допуна досадашњим опцијама плаћања“, рекао је председник „Бундесбанке“.
Чувари валуте еврозоне већ извесно време испитују увођење дигиталне варијанте евра. Средином јула прошле године Европска централна банка (ЕЦБ) је одлучила да припреме убрза и започне двогодишњу фазу у којој ће се испитивати и технологија и заштита података.
То ипак не прејудицира коначну одлуку о увођењу дигиталног евра, који би у сваком случају био само допуна, а не замена за готовину.
Члан Савета директора ЕЦБ Фабијо Панета изјавио је на састанку „Бундесбанке“ да је циљ пројекта дигиталног евра да се обезбеди сидро за стабилност монетарног и платног система.
„Желимо да обезбедимо да новац централне банке остане генерално на располагању и да свугде у еврозони може да се користи за свакодневне трансакције – не само у физичком облику, него и као дигитални новац“,рекао је Панета.
Ангажман на пројекту дигиталног евра је одговор централних банака еврозоне на нагли пораст популарности такозваних криптовалута. Велика разлика у односу на њих је што би дигитални евро био под надзором централне банке, која се брине за његову стабилност. И друге монетарне банке у свету баве се могућношћу развоја дигиталног новца, пренео је handelsblatt.com.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала