- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кина послала још три сателита у орбиту

CC BY 2.0 / https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ / Сателит – илустрација
Сателит – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Кина је 24. септембра из центра за лансирање сателита у Земљину орбиту испалила ракету „Куаjиџоу 1А“ која је носила свемирске летелице „Шијен 14“ и „Шијен 15“. Два дана касније послала је сателит „Јаоган 36“ за даљинско откривање, који Западу изазива нелагоду јер се сумња да је реч о шпијунском сателиту.
Ракета „Куаjиџоу 1А“ висока 20 метара успешно је испоручила пар сателита у орбиту, где ће обављати различите задатке, преносе кинески медији.

„‘Шијен 14Ґ ће се углавном користити за извођење научних експеримената и тестирање нових технологија, док ће ‘Шијен 15‘ пружати податке из области премера земљишта, урбанистичког планирања и превенције и ублажавања катастрофа“, преноси Синхуа.

Друго лансирање изведено је 26. септембра из центра за лансирање у југозападној провинцији Сечуан. Ракета „Лонг марч 2Д“ успешно је пренела сателит „Јаоган 36“ за даљинско откривање у орбиту, наводи агенција.
Синхуа није дала детаље о сателиту, али како пише портал „Спејс“ претпоставља се да је то нека врста шпијунског сателита.
Западни стручњаци верују да сателити „Јаоган“ — а има их много, пошто је Кина такође лансирала више сетова „Јаоган 35“ у орбиту ове године — прикупљају податке и слике за цивилне и војне сврхе.
Приказ будућег америчког војног сателита - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Амерички шпијунски сателит лансиран у орбиту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала