- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Каталонија се спрема за нови референдум о независности

© AP Photo / Santi PalaciosНезависност Каталоније
Независност Каталоније - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Каталонија инсистира на томе да влада Шпаније потпише нову сагласност о спровођењу обавезног референдума о независности ове аутономне области, коју ће признати и Мадрид и међународна заједница, изјавио је председник владе Каталоније Пере Арагонес.

„Дајем инклузиван предлог јер је упућен свим демократама, без обзира да ли се залажу за независност Каталоније или не. То је предлог који се заснива на међународним принципима“, рекао је он током излагања у парламенту.

Арагонес је објаснио да Каталонија мора да примени „закон о јасном референдуму“ и да се угледа на политичко искуство Канаде и Квебека. Додао је, да с обзиром на искуство из 2017. године, овог пута Каталонија не може да донесе одлуку док је Мадрид не одобри.

„Чак и ако се некоме то не допада, то је реалност. Данас већина Каталонаца жели да одлучи о будућности земље гласањем на референдуму“, изјавио је председник владе Каталоније.

У Каталонији је, 1. октобра 2017. године на иницијативу Владе аутономне покрајине Каталоније на челу са Карлесом Пуђдемоном и супротно ставу шпанских власти и одлуци Уставног суда, одржан референдум о независности.
На основу резултата гласања на које је изашло 43 одсто гласача, њих 90 одсто је гласало - за, па је каталонски парламент прогласио независност. Након тога је влада Шпаније распустила парламент, а одређени број чланова Владе аутономне покрајине Каталоније, укључујући Пуђдемона, је напустио земљу.
Демонстранти са заставама независне Каталоније у протестној шетњи у Барселони - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2021
Помиловање каталонских сепаратиста, најава преговора или ветар у леђа сепаратистима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала