- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Недопустиве изјаве Бореља на рачун Русије“: Нови амбасадор ЕУ примљен у Москви

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко примио је копије акредитива новог амбасадора Европске уније у Русији Ролана Галарага, саопштило је руско Министарство спољних послова.
Грушко је на састанку са новим амбасадором ЕУ у Русији саопштио да су недопустиве конфронтационе изјаве шефа европске дипломатије Жозепа Бореља на рачун Москве.

„Током састанка размењена су мишљења о проблематичним питањима у односима Русије и ЕУ. Руска страна је изнела основне процене кризног стања односа Русија – ЕУ које је Брисел довео у ћорсокак. Указано је на неприхватљивост последњих конфронтационих изјава шефа европске дипломатије Жозепа Бореља и других руководилаца на рачун наше земље, наставка пружања војно-техничке помоћи Кијеву преко линије ЕУ, укључујући смртоносно оружје“, прецизира руска страна.

Грушко је скренуо пажњу на неприхватљивост исказивања отворене русофобије на територији земаља-чланица ЕУ и агресивних напада на руске држављане и становнике који говоре руски језик, истиче се у саопштењу.
Такође је указано на дискриминаторну природу одлуке ЕУ да у потпуности суспендује Споразум о визним олакшицама, као и акције појединих земаља о ограниченом издавању виза појединим категоријама руских држављана, „што се граничи са мешањем у унутрашње послове Русије“.
Руска страна је такође указала на важност испуњавања обавеза које је преузела Европска унија, а које се односе на обезбеђивање несметаног транзита између Русије и Калињинградске области.

„Посебан акценат је стављен на негативне последице антируских једностраних санкционих одлука ЕУ на глобалну прехрамбену безбедност. Истакнуто је да све чланице ЕУ треба да поштују Бечку конвенцију о дипломатским односима из 1961. године“, истакнуто је у саопштењу.

Руско Министарство наводи да је договорено одржавање дипломатских контаката ради оперативне сарадње по питањима од заједничког интереса.
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
РУСИЈА
Борељ упозорио ЕУ: Озбиљно схватите руску претњу о употреби нуклеарног оружја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала