- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Почела битка за Подгорицу: Хоће ли ДПС предати кључеве главног града

CC0 / Pixabay / Панорама Подгорице
Панорама Подгорице - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Предизборна кампања за локалне изборе у Подгорици и у 13 градова је увелико почела и већ се може наслутити да ће у борби за 61 посланичко мјесто у парламенту главног града три коалиције бити супротстављене коалицији коју је ДПС, са својим традиционалним партнерима, насловио “Сви за наш град”.
Избори, који је требало да се одрже у мају, заказани су за 23. октобар. Пошто је УРА ријешила да самостално изађе на подгоричке изборе, Демократе у коалицији са Уједињеном Црном Гором и Демосом, и ДФ је ријешио да сам изађе на подгоричке изборе.
Носилац листе Демократског фронта на предстојећим локалним изборима у Подгорици биће Јелена Боровинић Бојовић, бивша министарка здравља у Влади Здравка Кривокапића. Раније је помињано да ће кандидат за градоначелника Подгорице испред ДФ-а бити Милан Кнежевић. Та коалиција наступа под слоганом “За будућност Подгорице”.

Како може да прође ДПС?

Из ДФ-а су Спутњику саопштили да су они заговарали широку коалицију која би окупила све партије чији је циљ демократизација друштва и уклањање свих стега које је бивши режим инсталирао и које пријете да уруше државу. Саопштавају да ће ући у коалицију са оним политичким субјектима који дијеле слична начела ДФ-а.
СНП ће на подгоричке изборе изаћи сам, а носилац његове листе је Небојша Вуксановић.
Коалициона изборна листа Демократа, Уједињене Црне Горе и Демоса наступиће под слоганом “Идемо, људи!" на локалним изборима у Подгорици 23. октобра. Они су претходних дана склопили договор о заједничком наступу. Носилац листе биће Данило Шарановић, посланик Демократа у Скупштини Црне Горе.
Предсједник подгоричког одбора Грађанског покрета УРА и одборник у Скупштини Главног града, Лука Ракчевић, носилац је листе те партије на предстојећим локалним изборима у Подгорици.
Ракoчевић је казао да је у Подгорици "извјестан пад и крај ДПС-а у Црној Гори".
Носилац листе "Сви за наш град – др Иван Вуковић" је досадашњи градоначелник Подгорице. На тој листи су ДПС, СДП, СД, Либерална партија, ДУА, Бошњачка партија, ГП Нова љевица и ДРП, као и ГИ “21.мај".
“Европа сад” ће на локалне изборе у Подгорици изаћи самостално, а замјеник предсједника тог политичког субјекта Јаков Милатовић биће носилац листе.

Шта показују анкете

Анкете показују да ће покрет “Европа сад” бити најуспјешнији на изборима од новоформираних партија, само се поставља питање чије ће гласове узети, да ли гласове ДПС-а и његових партнера, или незадовољних грађана.
И Слободна Црна Гора Владимира Дајковића почела је кампању у Подгорици. Сам Дајковић предвиђа пад ДПС-а у Главном граду након 30 година владавине.
На подгоричким изборима појавиће се и покрет “Преокрет” којег предводи некадашњи посланик у црногорском парламенту Срђа Перић.
Број бирача у бирачком списку у Главном граду Подгорица на дан 23. август 2022. године је 143.297, док је у бирачком списку за локалне изборе у општини Зета број бирача 12.546, саопштено је из Министарства унутрашњих послова (МУП).
ДПС са својим традиционалним партнерима влада Подгорицом тридесет година, и по многима је то последње јако упориште партије Мила Ђукановића, а пораз на изборима у Подгорици означио би коначан силазак те партије са власти у Црној Гори. Зато многи значај подгоричких избора упоређују са републичким, будући да је у градској администрацији и фирмама запослено око 3,5 хиљада људи, углавном по партијском кључу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала