- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Политичка партија у Шкотској тражи независност - позива се на случај Косова и признање од Британије

© AFP 2023 / Oli ScarffЗаставе Шкотске, ЕУ и Велике Британије у Единбургу
Заставе Шкотске, ЕУ и Велике Британије у Единбургу - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Шкотска национална партија (СНП) саопштила је да су Шкоти један народ и затражила независност, а као један од аргумената навела проглашење независности Косова које је признала Велика Британија.
У поднеску Врховном суду Велике Британије, који је упитан да ли је могуће да Шкотска одржи нови референдум без дозволе британског парламента, та странка је навела да Шкоти имају „неотуђиво“ право на самоопредељење, преноси Коха.
Огромна већина експерата верује да ће позив лидера странке Николе Стерџон на нови референдум у октобру следеће године бити одбијен, пошто Закон о Шкотској јасно каже да Краљевска резиденција у Шкотској не може сама по себи да доноси законе за области унутар Краљевине.
Међутим, СНП је саопштила да, иако је британски парламент можда врховни законодавац у Уједињеном Краљевству, он „не може да се меша у основно право на самоопредељење“.
Врховни суд је дозволио странци да своје образложење изнесе у писаној форми. У писму СНП као аргументи се наводе се Повеља Уједињених нација из 1945. године, канадски судски спор због Квебека и британска подршка независности Косова 2008. године.
Цитирана је и декларација Уједињених нација из 1984. године, када је речено да власт треба да буде у рукама народа, а не влада. Уз тај аргумент додати су и неки историјски, укључујући два из 1689. и 1707. године у којима се тврди да Шкоте треба сматрати "за народ".
"Народ се може дефинисати према државним границама, као што је често био случај са независношћу бивших колонијалних територија, наводи се у документу.
Шкоти су 2014. одржали референдум за независност, али је 55 одсто бирача на референдуму гласало против.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала