- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски бизнисмен открио: Како сам формирао „Вагнер“

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографија"Вагнер" у Бахмуту у ДНР
Вагнер у Бахмуту у ДНР - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Руски бизнисмен Евгениј Пригожин испричао је како је 2014. године формирао руску војну групацију „Вагнер“.

„Ја сам, као и многи други бизнисмени, ишао на полигоне на којима су се окупљали ‘козаци’ и расипао новац, како бих регрутовао групу која ће кренути да штити Русе. Врло брзо сам схватио да међу свим тим ‘козацима’ и другим паравојним друговима половина њих су преваранти, а друга половина су они који су узимали новац, унајмљивали добровољце и слали их голе и босе у смрт“, на страници компаније „Конкорд“ на друштвеној мрежи „ВКонтакт“ објављена је изјава Пригожина.

Према његовим речима, он је тада одлучио да се сам позабави тим питањем и нашао је експерте који су могли да помогну. Додао је да се група, која је касније била позната као Батаљонска тактичка група (БТГ) „Вагнер“, појавила 1. маја 2014. године.

„Искључиво, захваљујући њиховој неустрашивости и храбрости ослобођен је аеродром у Луганску и друга територија, и из корена се променила судбина Луганске и Доњецке Народне Републике“, истакао је Пригожин.

Бизнисмен је навео да су од тада многи покушавали да компромитују „Вагнер“. Учесници групе, који умеју само једно, да ратују, штите сиромашне, до смрти стоје на страни добра и правде, су увек били у несигурном положају.
Он је подвукао да се поноси тиме што је успео да одбрани њихово право да штите интересе своје земље.

„Била су веома тешка времена, свакаква псина је покушавала да пљуне на њих, и као што знате и на мене, приписујући нам све непостојеће грехе и грешке“, додао је Пригожин.

Он је војнике „Вагнера“ назвао херојима, који су штитили народе Сирије и других арапских земаља, јадне Африканце и људе из Латинске Америке и постали су један од стубова домовине.
У закључку је објаснио зашто је тако дуго одбијао да призна да је умешан у деловање „Вагнера“.

„Дуго сам одбијао нападе многих противника са једним главним циљем – како не бих издао момке, који су темељ руског патриотизма“, нагласио је Пригожин.

Подвукао је и да је неколико пута побеђивао на судовима, укључујући и оне у иностранству, јер како је рекао „утакмице би требало побеђивати на противничком терену“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала