Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

СПЦ добија четврти храм у Бечу

© Sputnik / Лола ЂорђевићДетаљи из српске православне цркве
Детаљи из српске православне цркве - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Епархија Српске православне цркве за Аустрију и Швајцарску после подне званично преузима цркву у бечком Мајдлингу. Католичка црква Фрање Асишког из 1981. мења власника и постаје православна црква посвећена Богородици.
Тим поводом се у бившој католичкој, убудуће православној цркви у Бечу у 17 сати одржава свечаност примопредаје уз присуство високих представника црквене хијерархије са обе стране.
На скуп који укључује и заједничку молитву, долази кардинал Кристоф Шенборна у пратњи два бискупа Бечке надбискупије.
Са српске стране, поред домаћина, владике аустријског Андреја, биће присутни митрополит дабробосански Хризостом и владике браничевски Игнатије, немачки Григорије и брегалнички Марко. То је други сакрални објекат који је Епархија преузела од Надбискупије.
Овог тренутка Епархија СПЦ-а поседује три храма. Први и најстарији је катедрални Храм Светог Саве, изграђен средствима Српске православне општине у другој половини 19. века.
Други је пренаменована индустријска хала у бечком Леополдштату. Трећу цркву, Храм Богородичиног рођења у Отакрингу, бившу католичку цркву из средине 18. века, Епархија је добила на поклон од Надбискупије пре дванаест година.
Црква, која данас као четврта постаје власништво Епархије у Бечу, изграђена је пре 40 година и купљена од Надбискупије по повлашћеној цени од 200.000 евра.
Зграда стоји на плацу од две и по хиљаде квадратних метара и има нешто преко 1.000 квадратних метара површине.
У квадратуру се, осим самог литургијског простора (340 метара квадратних) рачунају и заједничке и пратеће просторије, као и три парохијална стана у суседној стамбеној згради.
Аустријски кардинал Шенборн је велики заговорник екумене и присташа хришћанства као заједнице јединства и сарадње, без обзира на деноминације.
Став Надбискупије је да се католичке цркве увек посматрају као месне цркве и да се, кад локално падне број верника због демографских и других разлога, објекти поклањају и повољно уступају сестринским црквама.
Тиме се католичка црква у Аустрији супротставља општем европском тренду, по коме се цркве остале без верника профанизују и продају као имобилије за робне куће, биоскопе, ресторане и друге световне потребе.
У Аустрији живи укупно око 300.000 Срба, број који обухвата оне који поседују српски пасош, али и Аустријанце српског порекла, преноси РТС.
Више од трећине су верници. Добар део осталих такође остаје идентитетски и обичајно повезан са Црквом. То Епархију у Бечу чини једном од најдинамичнијих верских заједница у Аустрији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала