- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

СПЦ од римокатоличке цркве добила храм у Бечу

© Sputnik / Лола ЂорђевићДетаљи из српске православне цркве
Детаљи из српске православне цркве - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Српска православна црква добила је вечерас од римокатоличке цркве храм у Бечу, жупску цркву Ам Шепфверк посвећену Светом Фрањи Асишком.
Заједничком молитвом римокатоличких и православних верника започела је свечана церемонија примопредаје цркве.
Храм је лично предао бечки надбискуп кардинал Кристоф Шенборн владики аустријско-швајцарском Андреју.
Свечаности су присуствовали митрополит дабробосански Хризостом, владика браничевски Игнатије, дизелдорфски и целе Немачке Григорије, брегалнички Марко.
Одлуку о предаји цркве донео је једногласно католички жупски савет и савет за управљање имовином у сагласности са руководством Бечке надбискупије.
У време када је основана парохија 1982. године, у насељу Ам Шепфверк у 12. бечком округу је живело око 5.000 католика.
Парохија је пројектована као саставни део новог стамбеног комплекса, али је у последњих неколико деценија број католика пао на нешто мање од 1.000.
Истовремено се повећао удео становника православне вероисповести, па је пренос жупске цркве која је грађена од 1979. до 1981. године на Српску православну цркву прихватљив и истовремено гарантује очување храма у виду хришћанске богомоље, закључено је одлуком о предаји храма.
Цркву у Мајдлингу је Надбискупија продала Епархији за 200.000 евра, а поред храма добијен је плац од две и по хиљаде квадратних метара, са више од 1.000 квадрата на два нивоа, а ту спадају и три стана у суседној стамбеној згради.
Црква се налази у стамбеној четврти у 12. бечком округу, у оквиру којег је стамбени комплекс са више од 70 улаза. У том стамбеном комплексу живи велики број наших грађана, међу њима и Саша Божиновић, који истиче да нова црква много значи Србима.
„Ова црква много значи Србима у овом делу града. До сада смо морали путовати у друге делове града да би ишли у цркву, сада смо је добили управо ту где смо сконцентрисани“, објаснио је он.
Епископ Андреј казао је да су верници СПЦ одушевљени новим храмом и оценио да захваљујући "добром васпитању наших предака" у Бечу расте број православних верника.
„У Бечу се уочава солидно веровање код нашег народа и није случајност што су наше цркве препуне, па није ни чудо што смо молили сестринску католичку цркву да нам уступи још један храм“, рекао је владика Андреј.
Надбискуп бечки кардинал Сшенборн рекао је да му је жеља да цркве остану цркве.
„Срећни смо што ће ова црква остати божји храм. Имамо истог Бога, истог Исуса, и у најважнијим питањима вере смо јединствени. Имамо историју која нас дели, али она је прошлост. Данас имамо одличан однос једни према другима“, објаснио је он.
Кардинал Шенборн је истакао да се он залаже да се цркве не продају у друге сврхе, већ да остану цркве.
„Већ смо једном предали цркву СПЦ, цркву Нојлехернфелд. То није било лако, јер су се неки верници противнили, али смо то спровели. Сада тамо имамо пуну цркву у којој се људи моле. Зар то није прелепо“, казао је он.
Ово није први пут да бечка надбискупија предаје једну од својих цркава због смањења броја сопствених верника Српској православној цркви.
Тако је црква Нојлерхенфелд поклоњена Српској православној цркви у мају 2014. године и од тада је храм Рођења пресвете Богородице, у који долази велики број верника.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала