Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Три божура за три брата у Косовској Митровици – симбол жртве за домовину Србију /фото/

© Sputnik / Теодор АнастасијевићОтварање Трга Браћи Милић у Косовској Митровици
Отварање Трга Браћи Милић у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Пред више стотина грађана Косовске Митровице данас је у близини моста на Ибру откривена спомен плоча на тргу који носи име трагично настрадале браће Милић у рату на Косову.
Иако је било предвиђено, овом догађају није присуствовао директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић коме су приштинске власти забраниле улазак на Косово.
Окупљеним грађанима обратили су се заменик директора Канцеларије за КиМ Борислав Тајић, мајка настрадале браће Милић као и председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић.
Тајић је присутнима рекао да споменик подигнут браћи Милић у виду три божура у Косовској Митровици најбоље симболише вековно страдање српског народа на Косово и Метохији.
„Међу њима светле као симбол и сведочанство херојства, оданости и храбрости браћа Милић. Близанци Срђан и Бобан, млади и успешни спортисти школовани и узорни војници, официри Војске Југославије који су се стављајући на располагању отаџбини у размаку од само две недеље дају највредније што имају своје животе. Сахрањени су на гробљу у Приштини, али ни тамо нису имали мира па су пренети у Краљево убрзо пошто су тамо избегли њихови родитељи и старији брат Горан који није могао да издржи трагедију која их је задесила и који је умро од туге за браћом у пролеће 2000. године“, подсетио је Тајић.
Мајка Нада која је данас дошла из Краљева како би присуствовала откривању спомен плоче својим синовима захвалила се окупљенима за поштовање њене жртве.
„У овом тренутку не знам шта да кажем, моје је срце преполовљено на пола, једна половина је тужна, а друга је весела када види овај народ који је дошао да испоштује моју децу. Захваљујем се грађанима Митровице који су се окупили у овом броју и одали пошту мојим синовима“, рекла је Нада.
Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић рекао је да је Косово судбина српског народа, и да су се на косовској легенди смењивале судбине, а да на Косову постоји цвеће које симболише крв.
„Скулптура три божура замишљена је као симбол жртве за домовину и братску љубав и божур је одувек за Србе више од цвета“,објаснио је Спирић значење споменика који је данас откривен на тргу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала