- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Вируси као убојито оружје против рака: Научници не крију одушевљење

© Flickr / TNS SofresЛабораторијско испитивање
Лабораторијско испитивање - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Ослабљени облик херпес симплекс вируса, истог оног који се неретко појави на уснама, могао би да постане убојито оружје против рака. Испитивање у раној фази на људима показало је да се код неких људи рак повукао, а код неких се битно смањио.
Наравно, биће потребно још пуно испитивања да би се ове прве оптимистичне вести потврдиле, а научници кажу да би то на крају могао да буде спас за особе са узнапредовалим карциномом.
Инјекције се дају директно у тумор и делују на рак на два начина, односно нападом и уништавањем канцерогених ћелија и активирањем имунолошког система.
У испитивању безбедности овог лека учествовало је четрдесетак пацијената од којих је само део добио ту инјекцију вируса, названу РП2, а други су уз то добили и имунолошки лек против рака ниволумаб.
Показало се да је код три од девет пацијената који су добили РП2 тумор смањен, седам од 30 који су примили комбиновану терапију такође су имали побољшање. Водитељ истраживања Кевин Харингтон, рекао је за Би-Би-Си да су одговори на лечење врло импресивни код разних врста узнапредовалог рака попут рака једњака и ретког рака ока.
„Реткост је видети тако добре одговоре у клиничким испитивањима неког лека у раној фази, будући да је њихов примарни циљ да се испита безбедност лечења, а укључују пацијенте са врло узнапредовалим врстама рака код којих постојећи третмани не делују“, рекао је Харингтон, пренео је „Јутарњи лист“.
„Научници су пре 100 година открили да вируси могу помоћи у лечењу рака, али је био изазов искористити их на безбедан и делотворан начин. Ова нова вирусна терапија обећава у малом раном испитивању. Сада нам је потребно више студија да бисмо сазнали колико добро делује. Истраживања сугеришу да је комбиновање вишеструких третмана лечења моћна стратегија, а терапије уз помоћ вируса, попут ове, могле би постати део нашега алата за победу против рака“, рекла је др Мариан Бејкер из британског „Канцер Рисерча“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала