- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарска политичарка: О каквим авионима Ф-16 причате када не знамо како ћемо да преживимо зиму

© AP Photo / Aijaz RahiАмерички ловац Ф-16 изводи акробације
Амерички ловац Ф-16 изводи акробације - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
Бугарска у условима тренутне кризе не би требало да купује нову партију авиона Ф-16, сматра лидер Бугарске социјалистичке партије, бивша премијерка и бивша министарка економије Корнелија Нинова.
Она је на такав начин прокоментарисала недавну одлуку техничке владе да потпише пројекат инвестиционих трошкова за набавку још осам ловаца. Њихова вредност би требало да буде 1,3 милијарди долара и очекује се да ће они стићи у Бугарску 2027. године.

„Влада је потписала инвестициони пројекат за куповину осам нових авиона Ф-16. И то у овом кризном тренутку, када народ не може да преживи зиму, ми планирамо да издвојимо две милијарде лева (милион евра) за још осам авиона Ф-16, који ће доћи 2030. године?! То је апсурдно“, изјавила је Нинова телевизији бТВ.

Она је уверена, да у случају да се формира нова влада са учешћем социјалиста, њена партија неће дозволити да се на авионе потроше средства која могу да се преусмере на пензије. Нинова је истакла да је за Бугарску сада важније питање опстанка него да Бугарска има јаку одбрану.
„Бугарској војсци је потребна модернизација, ми смо увек подржавали дату политику. Међутим, сустигла нас је таква криза да је најважније питање како преживети зиму“, изјавила је она.
Подсетимо, Бугарска је 2019. године од Сједињених Америчких Држава купила осам ловаца Ф-16 у вредности од скоро 1,26 милијарди долара, који ће ући у употребу 2023. и 2024. године. Међутим, две године пре потписивања уговора политичари и експерти су изражавали различита мишљења о оправданости такве куповине. Током 2018. године је парламент Бугарске изгласао куповину америчких авиона, а председник Бугарске Румен Радев је целокупну процедуру избора нових ловаца назвао „трујумфом лобирања“. Првобитно су у конкурсу учествовала три ловца (шведски Грипен, италијански Еурофајтер и амерички Ф-16), а влада је планирала да плати много мању суму. Бојко Борисов, који је тада био премијер Бугарске, је сматрао да је Ф-16 најбољи избор.
Авиони Ф-16 Балтичке ваздушне полиције - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
СВЕТ
Бивши министар одбране Бугарске: Мораћемо да платимо казну због авиона Ф-16
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала