- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европска комисија предложила нове санкције против Русије – на листи и ограничење цене руске нафте

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБрисел
Брисел - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
Европска комисија је предложила да се забрани увоз робе из Русије у Европску унију у вредности од седам милијарди евра, саопштила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен на прес-конференцији у Бриселу.
„Предлажемо да се уведе нова забрана увоза руских производа. Према томе, роба из Русије неће бити представљена на европском тржишту, што ће лишити Русију додатних прихода у вредности од седам милијарди евра“, истакла је Фон дер Лајен.
Европска комисија је такође предложила да се грађанима Европске уније забрани да раде у управним органима руских државних корпорација.
Предложено је и да се прошири списак робе чија је испорука забрањена у Русију.
„Циљ је да се руском војном комплексу онемогући приступ кључним технологијама. То се тиче авионске опреме, електронских компоненти, појединих хемикалија“, истакла је шефица Европске комисије.
У оквиру новог пакета санкција против Русије, Европска комисија такође предлаже да се уведу граничне цене за руску нафту.

„Данас у овом пакету представљамо правни оквир за ограничавање цена нафте. Појединим земљама у развоју и даље је неопходна руска нафта по ниским ценама. Ово ограничење ће помоћи да се смање приходи Русије и да се сачува стабилност светских енергетских тржишта“, истиче Фон дер Лајен.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ појаснио је да Европска комисија предлаже да се прошири санкциони списак.

Он очекује да ће ограничавајуће мере бити уведене против организатора референдума о уласку ЛНР, ДНР, Херонске и Запорошке области у састав Русије. Како је додао, на списку који је припремила Европска комисија, налазе се и високи званичници Министарства одбране Русије.

Брисел предлаже санкције „и против оних који помажу да се заобиђу постојеће ограничавајуће мере“. По речима Бореља, у овом случају се не ради само о лицима која се налазе у Русији.
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
РУСИЈА
Орбан: Време је да Европа поразговара са САД о антируским санкцијама – пре него што буде прекасно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала