- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Иницијатива да се теретњаци међусобно не претичу на ауто-путевима у Србији

CC0 / Pixabay / Ауто-пут
Ауто-пут - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
„Путеви Србије“ урадиће студију оправданости мере да теретњаци на ауто-путевима у Србији не претичу једни друге, што би већ следећег лета могло скратити путовања до Грчке и Северне Македоније и за један сат, рекао је данас министар грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.
Он је на „Блиц бизнис форуму“, чија су тема били садашњост и будућност електричних аутомобила, рекао да је идеја да се преко ограничења за камионе убрза саобраћај и побољша безбедност.
„Послали смо „Путевима Србије“ иницијативу да ураде студију оправданости да ли би имало добре ефекте по убрзање саобраћаја ако би се на ауто-путу забранило да се теретна возила међусобно претичу“,рекао је министар.
Он је навео да би та мера могла бити у одређеном временском периоду од 6 до 18 сати, те да постоји у неким земљама ЕУ.
„Циљ је да следећег лета, сви људи који путују ауто-путевима у Србији, иду до Северне Македоније или Грчке, стижу на одредиште сат времена брже“, рекао је он.
Говорећи о електромобилности, Момировић је истакао да без обзира што се налазимо у великој енергетској кризи, у Србији не сме да буде померен фокус са тржишта електричних аутомобила.
„Градећи све ове ауто-путеве почели смо да градимо инфраструктуру за електрична возила, али нам је у том сегменту потребна подршка приватног сектора који треба да се додатно ангажује и да нађе своју шансу у инвестицијама у постављају пуњача за електро возила“, рекао је он.
Додао је да је Србија земља слободне привреде и да је небитно да ли ће приватници те пуњаче постављати на пумпама, у хотелима, мотелима, различитим одмориштима.
„Србија је земља слободне привреде, сви треба да нађу нову шансу у овим великим инвестицијама државе. Држава мора да се посвети инвестицијама у инфраструктуру, а свему осталом приватни сектор“, поручио је он.
Момировић је подсетио да Влада Србије даје субвенције кроз два министарства за набавку нових електричних возила, пренео је Танјуг.
До 5.000 евра преко Министарства за заштиту животне средине и преко Министарства финансија за такси возила до 8.000 евра субвенција.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала