- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка се игра ватром: Дају миг да се гађа територија Русије

CC0 / Pixabay/Military_Material / Амерички војник
Амерички војник - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
САД се „играју ватром“ и све више увлаче у сукоб у Украјини, што је изузетно опасно, јер може довести до озбиљне ескалације, упозоравају руски експерти поводом најава Америке да неће забранити да се гађа Донбас западним оружјем.
Руски стручњаци оцењујуда су речи америчког државног секретара Ентонија Блинкена o томе да САД нису против употребе западног наоружања на територијама на којима су одржани референдуми о придруживању Русији „чиста провокација“ и истовремено истичу да ће Русија дати адекватан одговор на такве акције.
„САД желе да доведу ситуацију до усијања, да продубе ескалацију сукоба. По мом мишљењу, сада смо у међуфази уочи могуће испоруке система дугог домета којима не планирају да гађају пограничне области Руске Федерације, већ дубоко руску територију, као и Крим. Ово је један вид провокације, како би видели како ће Москва реаговати, а затим ће можда проширити употребу тих система“, сматра руски експерт Владимир Васиљев.
Блинкен је рекао и да свет никада неће признати ЛНР, ДНР, Херсонску и Запорошку област као део Русије, а Украјина, према његовим речима, има право да их „врати“, док су кинески експерти за стратешко наоружање уверени да помоћ и подршка западних земаља неће омогућити кијевским властима да врати регионе, чије се становништво на референдуму определило за улазак у састав Русије.
Другим речима, подршка коју Запад пружа Украјини, укључујући снабдевање оружјем, обезбеђивање информација и помоћ војних саветника, неће бити довољна да Кијев поново заузме ове историјски руске регионе.
Кинески експерт Сун Чжунпин наводи да су руске власти „потпуно свесне да не могу да изгубе“, а према његовим речима управо почиње нова фаза у спровођењу руске војне специјалне операције у Украјини и Запад би „требао да размисли“ пре него што предузме било какве акције које се могу сматрати „директнијом интервенцијом“ у украјинску кризу.

На силу се одговара силом

Васиљев такође сматра да би Русија могла „адекватно“ да одреагује ако би западна артиљерија и ракетни системи дугог домета били испоручени Украјини.
„Немамо другог начина осим да употребимо силу против силе – то је сасвим очигледно. Наш задатак је да минимизирамо испоруку америчког оружја Украјини. Не постоје други начини да ублажимо апетите Кијева – само да уништимо канале снабдевања“, каже Васиљев.
Према наводима америчких агенција, Вашингтон ће у току данашњег дана објавити нови пакет војне помоћи за Украјину вредан милијарду долара у оквиру америчке иницијативе за безбедност Украјине, која омогућава Белој кући да купује оружје од произвођача уместо да га узима из постојећих америчких залиха.
Према западним изворима, пакет ће укључивати вишецевне ракетне бацаче ХИМАРС и муницију, различите врсте система за борбу против беспилотних летелица, као и радарске системе, програме за обуку и техничку подршку.
© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаНа референдуму у ДНР је за присаједињење са Русијом гласало 99,23 одсто људи, у ЛНР - 98,42 одсто, у Херсонској области - 87,05 одсто, а у Запорошкој области - 93,11 одсто
Гласање у руским градовима на референдумима о придруживању Руској Федерацији - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
На референдуму у ДНР је за присаједињење са Русијом гласало 99,23 одсто људи, у ЛНР - 98,42 одсто, у Херсонској области - 87,05 одсто, а у Запорошкој области - 93,11 одсто
Политиколог Јуриј Кот сматра да ће САД, које заправо воде прокси рат против Русије, сасвим сигурно наставити да упумпавају оружје у Украјину.
„Без сваке сумње наставиће да пумпају Украјину оружјем, а за то су припремили терен –извршили су државни удар у Украјини, преузели власт и контролу над овом земљом. САД пребацују тај новац из једног свог џепа у други. Њихов новац не стиже у Украјину, и ако нешто стигне то иде само на рачуне конкретних украјинских бизнисмена које они контролишу – крвопија, који подстичу масакр... Ево шта су Американци урадили у Украјини - под маском државе која се зове Украјина, они су изградили своју дубоку државу. Будућност Украјине је веома суморна, а у тој будућности Украјинци ће бити уништени и то само са циљем да ослабе Русију, док ће Американци радо улагати своје свеже одштампане доларе у то“, рекао је Јуриј Кот.

У ком случају ће Русија употребити нуклеарно оружје?

Експерти оцењују да су резултати гласања на референдуму својеврсни протест украјинским претњама, а као резултат такве политике Кијева становништво је изабрало Русију.
На референдумима, који су одржани од 23. до 27. септембра у Доњецкој и Луганској Народној Републици, као и у Херсонској и Запорошкој области, убедњива већина грађана је гласала за уједињење са Русијом - у ДНР је 99,23 одсто људи, у ЛНР - 98,42 одсто, у Херсонској области - 87,05 одсто, а у Запорошкој области - 93,11 одсто.
Кремљ је саопштио да ће руска специјална операција бити настављена и након могућег присаједињења нових територија Русији где су одржани референдуми, пошто је потребно ослободити целу територију ДНР, док је ЛНР ослобођена.
С друге стране, САД упорно спинују да Владимир Путин прети нуклеарним ратом, а Вашингтон је чак направио акциони план у случају да Русија употреби нуклеарно оружје у Украјини, претећи Москви „катастрофалним последицама“ ако то оружје буде искоришћено.
Москва је категорички одбацила такве спекулације, а руски председник је могућност нуклеарног напада поменуо само у контексту руског одговора на претње које стижу са Запада.
Експерти оцењују да западни званичници стварају хистерију спекулацијама о руском нуклеарном нападу како би застрашили сопствено становништво и како би се украјинска агенда поново пробудила у њиховој свести. Осим тога, ово може бити покушај да се на нивоу дипломатије забију клинови у точкове између Москве и њених партнера, попут Кине и Индије. Односно, Вашингтон покушава да погоди оне државе за које је питање неширења нуклеарног оружја веома важно.
Истовремено, стручњаци напомињу да, према руској нуклеарној доктрини, Москва „задржава право да употреби нуклеарно оружје као одговор на употребу нуклеарног оружја и других врста оружја за масовно уништење против ње и (или) њених савезника, као и у случају агресије на Русију употребом конвенционалног наоружања када је у питању само постојање државе. Међутим, употреба било које врсте нуклеарног наоружања на Украјину је бесмислено са војно-политичког становишта, истичу руски експерти.
Референдуми у ДНР и ЛНР о уласку у састав Русије  - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Специјална операција у Украјини
Коначни резултати: ДНР, ЛНР, Запорошка и Херсонска област дали пуну подршку уласку у састав Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала