- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Из ЕП прецизирали шта предвиђа предлог о проширењу Уније, а тиче се Србије

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаЗграда Европског парламента у Бриселу
Зграда Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
Политичка група социјалиста и демократа у Европском парламенту, предложила је да се у извештају ЕП о проширењу Уније прихвати њихов амандман који каже да Србија може да напредује у преговорима за приступање Унији само ако уведе санкције Русији и усклади своју спољашњу политику са европском, прецизирано је вечерас Танјугу.
Извор из политичке групе социјалиста и демократа у Европском парламенту појаснио је за Танјуг да предлог не предвиђа прекид преговора и наглашава да су све политичке групе у Парламенту дале сагласност да подрже амандман у коме се наводи да Србија не може да напредује у преговорима уколико не уведе санкције Русији.
Танјуг је имао увид у финалну верзију амандмана поднесених на извештај Европског парламент о проширењу чији је аутор хрватски социјалиста, посланик Тонино Пицула.
Амандман каже да се треба “дати приоритет усклађивању земаља кандидата са заједничком спољашњом и безбедносном политиком ЕУ-а и напредовати у преговорима о приступању са Србијом само ако се земља усклади са санкцијама ЕУ-а против Русије и постигне значајан напредак у реформама повезаним с ЕУ-ом; позвати Србију да се усклади с рестриктивним мерама ЕУ-а и политиком ЕУ-а према Русији генерално и да покаже напредак у демократији, владавини права и прихвати вредности и приоритете Уније”, пише и финалном нацрту амандмана.
У амандману се додаје да ЕУ треба да “преиспита сва средства ЕУ за Србију у том светлу, посебно све пројекте који се финансирају у оквиру Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан, како би се осигурало да су сви расходи ЕУ у потпуности у складу са стратешким циљевима и интересима ЕУ”.
Други амандман о Србија наводи да треба “појачати конструктиван ангажман ЕУ с властима и Србије и Косова како би се постигао свеобухватан правно обавезујући споразум о нормализацији заснован на узајамном признању две земље у оквиру дијалога Београда и Приштине, што је кључно да би обе земље могле да напредују на европском путу и да придонесу регионалној стабилности, просперитету и нормализацији односа; поновити кључну важност решавања свих отворених питања кроз дијалог Београда и Приштине транспарентно, правовремено и с добром вољом”.
О предлогу извештаја о проширењу очекује се гласање 13. октобра у Комитету за спољне послове ЕП.
Коначна верзија нацрта извештаја ће добити форму Резолуције Европског парламента, на гласању које се очекује током новембра.
Резолуције ЕП нису правно обавезујуће за земље чланице, нити остале европске институције.
Заседање Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
СРБИЈА
Група посланика Европског парламента тражи прекид преговора ЕУ са Србијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала