- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Још једна епизода у сламању америчког империјализма – нема мира док се то не заврши /видео/

© Sputnik / Максим Захаров / Уђи у базу фотографијаРазвијање заставе у Луганску
Развијање заставе у Луганску - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
Гласање у Донбасу, Херсонској и Запорошкој области о присаједињењу Русији само је једна од епизода у сламању америчког империјализма и светске доминације. То није процес за један дан, истиче аналитичар Банко Павловић, али док се то не сломи не може да буде никаквог мира, стабилности, објективности у медијима и поштовања других држава.
Петодневно гласање становника Доњецке и Луганске народне републике и Херсонске и Запорошке области је фаза у развоју догађаја који иду онако како Америка не жели, а одвијају се све више у правцу потпуне капитулације украјинских снага у догледном периоду, верује Павловић који сматра да ће до тога доћи до лета идуће године.

Ломи се америчка глобална хегемонија

Уредник портала Факти Ђуро Билбија, гостујући у емисији Свет са Спутњиком, истиче да се Русија свим што данас ради укључујући напредовање њених трупа у Украјини, проглашење самосталности две републике Донбаса, а сада и референдуме, враћа у своје историјске границе. Он у томе види и разлог зашто Запад оспорава то гласање јер, како каже, тиме оспорава амбиције Русије за повратак њених историјских територија али и за прекомпоновање светског поретка у правцу формирања мултиполарног света.
Међутим, додаје Билбија, и овде важи познати принцип да ништа није договорено док све није договорено.
„Тако ће и овде бити. Што се тиче Запада и његових реакција, ништа неће бити признато, чак ни оно што је евидентно, неће бити ни неутралног држања све док се не реши целина ствари, а то је док се не демонтира америчка глобална хегемонија. То ће наравно потрајати кад се тако ломи. А сад се ломи нешто што је много веће,“ каже он уз опаску да је „јасно куд ствари иду и зато на Западу вриште“.

Немогућа паралела са Косметом

Као важан аспект референдума гледано из правног угла, Павловић указује на то да се међу њима и косовског питања не може правити паралела.
„Саветодавно мишљење Међународног суда правде из 2010. успоставило је принцип да кад се нека група људи организује и каже да представља народ има право да прогласи независност. Ипак, у истој тој одлуци сам суд каже да то не подразумева право на сецесију. Те разлике су у нашу корист. Зато овде имамо посла са лицемерјем - кад су косовски Албанци прогласили независност они су то одмах прихватили, а кад се исто то догађа у Украјини кажу да је то је страшно. Али мимо тога има и други ниво: Руси у Украјини су стварно били екстремно угрожени и то не као ексцес него је реч о систематском уништавању Руса – убијањем и бомбардовањем као у Донбасу, линчовањем и спаљивањем као у Одеси, а на целом подручју Украјине им не дају да користе језик, да буду политички организовани... То је системско угрожавање при чему је Кијев одбио да спроведе Минске споразуме уз став да је агресија према Русима темељ њиховог постојања."
Према Павловићевим речима, такво понашање Кијева и правно даје основ за сецесију, за разлику од понашања Београда према Албанцима.

У том смислу ситуација није упоредива с косовским Албанцима где је Косово и Метохија 2008. (у тренутку једностраног проглашења независности) било ефективно под контролом УН. Зато у нашем случају нема никаквог елемента да се призна сецесија, а у Украјини постоје огромни разлози“, објашњава Павловић.

Он напомиње да ако је ико био угрожен на КиМ то су Срби, те да зато паралела не постоји, осим доследне непринципијелности Запада у томе да кад им нешто одговора то здушно прихвате, а кад им не одговара онда је то нешто страшно. Павловић додаје и да је, што се тиче КиМ, све апсолвирано резолуцијом 1244 Савета безбедности УН у јуну 1999. где је речено да Србија има право на суверенитет над својом јужном покрајином, тако да је са правног аспекта за оне који то не признају то „шах мат“.
Билбија подсећа да у случају Албанаца они не само да нису били угрожени, него су ушли у распад Југославије са 52 дневна и недељна листа на свом језику, имали су своју Академију наука, Приштински универзитет, телевизију и радио станице.
„Имају ли Руси до дана данашњег ишта слично у Украјини? То што је радила Украјина јесте културни и идентитетски геноцид, на страну скоро 15.000 убијених у Донбасу од 2014. Али то Западу не смета, јер не смета им ништа што је против Русије која је главна сила која им се супротставља“, примећује новинар, додајући да су за западне центре моћи против Руса сва средства дозвољена јер Путинова Русија данас највише препречује пут америчкој хегемонији.

Одговор Запада небитан

На питање, како би на референдуме могли да одговоре на Западу, Павловић каже да нове санкције које је већ најавио амерички председник Џозеф Бајден треба неко и да прихвати, а како каже, велики део света Америка није успела да убеди да уведе ни оне претходне санкције, а то је кључ, јер нема никаквог значаја ако шест милијарди људи каже да их неће.
„Можеш да уводиш шта год ти падне на памет, не вреди ако не привучеш друге. Што се тиче могућег војног одговора Запада, мислим да и ту веома касне јер је руска страна већ објавила делимичну мобилизацију, а то је додатних 300.000 војника што по свом обиму обећава озбиљне офанзивне активности“, истиче Павловић.
Он истовремено одбацује западну хистерију око наводне могућности да Русија примени нуклеарно оружје.
„Слагали су да је председник Русије рекао да ће употребити нуклеарно оружје тек тако. Он је говорио да одређени високо рангирани западни политичари прете уништењем Русији коришћењем средстава за масовно уништење укључујући и нуклеарна средства па је у наставку рекао да нико не буде у заблуди да ће Русија, имајући све што има од наоружања, пустити да неко доводи у питање њен опстанак. А они су на Западу преокренули па рекли да је Путин рекао да ће да користи нуклеарно оружје. Што се тиче специјалне операције у Украјини, РФ уопште нема потребу да користи било које средство за масовно уништење јер је она потпуно надмоћна и конвенционалним наоружањем ће до лета следеће године завршити целу операцију капитулацијом украјинских снага“, закључује Павловић.
Лед и ватра  - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2022
РУСИЈА
Велики сукоб је све ближе: Запад спинује да Путин прети нуклеарним ратом, а све је обрнуто /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала