- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Отворени Балкан“: Потписан споразум националних театара Србије, Македоније и Албаније

© Tanjug / ZORAN ZESTICПотписивање протокола о сарадњи националних театара Србије, Македоније и Албаније.
Потписивање протокола о сарадњи националних театара Србије, Македоније и Албаније. - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
Представници националних театара Србије, Северне Македоније и Албаније данас су у Влади Србије потписали протокол о сарадњи у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“.
Споразум који је инициран приликом недавног форума „Отворени Балкан“ на Охриду, потписали су вд директора Народног позоришта у Београду Светислав Буле Гонцић, директор Националне опере и балета из Скопља Васо Ристов и Абигајла Воштина из Националног театра опере и балета из Тиране, док ће га накнадно потписати и представник Македонског народног театра Симона Угриновска.
„На Охриду смо изнели идеју о могућности заједничке сарадње на културном нивоу, на нивоу размене Тиране, Скопља и Београда и дошли на идеју да формирамо 'Опен Балкан позоришни фестивал' који би у ствари подразумевао размену искустава, педагога, уметника и представа“, рекао је Гонцић после потписивања.
Документ је потписан након разговора у Београду на коме су представници националних кућа „договорили, сложили и зацртали основни пут оваквог једног фестивал“, рекао је Гонцић.
„Фестивал је настао на идеји да треба отворити врата будућности, поготово младим људима и кренути у један нови концепт и свет. Доста времена смо провели разговарајући на ту тему, а званично потписивање уговрора и формално је означило нови почетак“, истакао је Гонцић.
Изразивши наду да ће фестивал „имати позитиван одраз како код публике, тако и код самих стваралаца“, Гонцић је додао да у неколико наредних месеци предстоји припрема да се споразум практично спроведе и дође до решења шта ће се радити.
„'Отворени Балкан фестивал' је шанса да се зближимо и сарађујемо још више и да се помажемо као институције. Здрави, живи, 2023. године мислим да ћемо почети реализовати овај наш уговор, што смо се договорили јуче и данас“, додао је Ристов.
Воштина је рекла да је „срећна због позива из Београда“, јер је сигурна да „заједнички могу бити урађене велике ствари“.
„Ми смо тако близу и слични смо на толико начина. Имамо неке детаље и боје који су различити, али са отвореним умом и памећу можемо достићи све што пожелимо“, нагласила је Воштина.
Потписивању споразума присуствовао је помоћник за савремено стваралаштво у Министарству културе Србије Радован Јокић који је истакао да „међусобном разумевању ништа тако добро не може да одговори као културна сарадња, а данас је култура потребнија него икад“.
Јокић је пожело свим странама „успеха, снаге и непоколебљиве намере да у свим сегментима искористе оно што је најбоље, у потрази за новим реалностима и аутентичним, универзалним и хуманим значењима која ће нас приближити“, преноси Танјуг.
Представа  „Убиство у Оријент експресу“ - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2022
КУЛТУРА
Поаро предосећа велику катастрофу: „Убиство у Оријент експресу“ код Лазаревца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала