Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Претње морају озбиљно да се схвате: Албанци измишљају траг Русије – спремни су да нападну Србе

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
Некадашњи председник Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић у разговору за Спутњик каже да се морају озбиљно схватити Куртијеве последње претње о могућим сукобима на Косову. Јер, захваљујући активној улози земаља Квинте, „уколико Албанци не буду могли да изазову велику провокацију – спремни су и да нападну Србе“.
Премијер косовских институција Аљбин Курти изјавио је да постоје четири разлога због којих би могло доћи до сукоба на Косову. Према његовим речима, као један од могућих разлога за сукоб су блиске везе Србије и Русије.

Куртијеве бесмислене четири тачке

„Званични Београд одржава блиске везе са деспотским руским председником Путином. Вучић се са Путином срео скоро 20 пута за 10 година, последњи састанак 25. новембра 2021. у Сочију, три месеца пре почетка рата“, поновио је Курти познату мантру против Београда и Русије не објаснивши какве то везе има са могућим сукобима на Косову.
Као остале разлоге Курти је навео то што Србија „не признаје косовску независност“, „блокира пријем Косова у међународне институције“. Четврти разлог је, једнако гротескан, а то је да је „Косово демократија, а Србија није“.
Реагујући на овакве изјаве Куртија, Небојша Човић је за Спутњик истакао да ову реторику треба схватити озбиљно јер Курти има менторе у виду амбасадора земаља Квинте.
Небојша Човић
Небојша Човић у емисији Спутњик спорт: Миљанов корнер - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Небојша Човић
„Куртијеве претње и провокације треба схватити озбиљно и када то кажем не мислим да треба схватити озбиљно због њега или због потенцијала којим у безбедносном смислу располажу албанске структуре на КиМ. Ниво озбиљности је неопходан зато што Курти има своје менторе. На основу оперативних података наших безбедносних структура са њихових договора и разговора, амбасадора Квинте и Куртија , може се закључити да они буквално стоје иза свих ових акција које Курти предузима“.

Довољно је да нападнете Русе

Човић каже да су то провокативне акције које су политички смишљене у циљу коришћења тренутне глобалне ситуације у свету.
„Данас у овој великој антируској хистерији и када нисте у праву довољно је да нападнете Русе и да колективни Запад крене да вам аплаудира. Да ли је то тачно или не, да ли сте их напали са разлогом или нисте, није битно, такав је амбијент направљен“, рекао је Човић.
Он види земље Квинте као оне које манипулативним радњама пројектују кризне ситуације.
„Они праве тај сценарио који је додатни притисак на српску заједницу, а крајњи циљ је да се сви Срби етнички очисте са простора Косова и Метохије и ту се користи вокабулар којим се Србија назива малом Русијом, да је овде на власти мали Путин, а заправо уколико не буду успели да направе велику провокацију са Србима на простору Косова и Метохије они ће напасти нас. Мислим да то до сада нико није изјавио, али ја мислим да се они спремају да нападну нас, а да нас поново окриве да смо за то криви. То су манипулативне радње којима се служе специјални тимови Квинте и запада на основу којих они пројектују кризне ситуације“, истиче Човић.

Није шија него врат

Он напомиње да никада није било лако живети српском народу на простору Косова и Метохије.
„Увек је било тешко и не бих мерио када им је било најтеже, имајући у виду шта смо све прошли, међутим српски народ мора да издржи, а да би издржао мора да има максималну подршку и помоћ Београда. Српски народ већ има довољно искустава када се има у виду све оно што се догађа и што се догађало на просторима КиМ. Ми се сада налазимо у фази постојећег или непостојећег најновијег нон пејпера који представља једно малициозно покварену семантичку игру речима. ,Ево не морате да признате, али прихватите', ,није шија него врат' што би рекао наш народ“, каже Човић.
Човића зачуђују ставови амбасадора САД у Србији Кристофера Хила и његови захтеви.
„Нама поједини знаменити амбасадори, још знаменитијих земаља траже на увид да гледају споразуме које смо потписали и ту нема ничег спорног нити има разлога да се било шта ту крије, међутим било би добро да ми питамо господина Хила, можете ли Ви нама да покажете документ, споразум, папир, договор, по коме сте се ви договорили са Куртијем да му ви дајете оружје'… Ето, и ми бисмо то волели да видимо из простог разлога што се ту о нама ради. Та дволичност је нешто невероватно и то рушење комплетних међународних права је врхунац лицемерја тако да ми уместо међународног права имамо само право силе, а која сила то диктира? Нажалост, морам да кажем, Сједињене Америчке Државе и то директно. Изгледа да је њима све дозвољено, а другима апсолутно ништа није дозвољено“, закључио је Човић.
Када је у питању Европска унија, наш саговорник каже да је Србија једнако потребна њој колико и ЕУ Србији.
„Из геополитичких, економских, безбедносних разлога потребни смо и ми њима колико и они нама. Треба да будемо коректни и поштени у тим разговорима, а не да нам се кроз те приступне преговоре условљава пут ка ЕУ. Да је ЕУ имала жеље одавно би простор БиХ, Црне Горе, Србије, Северне Македоније и Албаније ушао у ЕУ, а онда би се много лакше решавали проблеми, но овде се игра нека друга, много опасна игра“, закључио је Човић.
Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
СРБИЈА
Курти: Четири разлога због којих може доћи до сукоба са Србијом
Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
СРБИЈА
Приштина прети ратом како би приморала Београд да призна тзв. Косово
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала