- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Референдуми завршени – шта даље

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаПребројавање гласова на референдуму
Пребројавање гласова на референдуму - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
После убедљиве подршке грађана о уласку Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области у састав Русије процедура припајања нових региона, како оцењују за Спутњик руски експерти, неће дуго трајати, а предвиђа свега неколико корака.
Заменик председавајућег Савета Федерације Русије Константин Косачов је недавно на свом Телеграм налогу објаснио да је за процес интегрисања нових региона у Русију потребна сагласност како парламента, тако и председника.
Према његовим речима, када један регион изрази жељу да постане део Руске Федерације и поднесе тај предлог Москви, председник треба да обавести о томе парламент и владу. Уколико се постигне политичка сагласност о присаједињењу, потребно је сачинити нацрт споразума о приступању страних држава или њихових делова Русији.

Процедура у неколико корака

Како каже за Спутњик руски политиколог и директор Руског савета за међународне односе Андреј Кортунов, улазак ових региона у састав Русије, одвијаће се по истој процедури која се користила 2014.године, током повратка Крима у састав Русије.
„Након сумирања резултата референдума, уследиће формално обраћање руском руководству. О присаједињењу ових региона прво ће се разговарати у парламенту, а затим ће бити потребна сагласност руског председника за коначно одобрење њиховог присаједињења. Ако се та сагласност добије почеће практични рад на економској, правној, политичкој и културној интеграцији ових региона са Руском Федерацијом“, објашњава наш саговорник.
Са овом оценом слаже се и први заменик шефа Међународног комитета Савета Федерације Русије Владимир Џабаров. Према његовим речима, присаједињење ових региона Русији вршиће се по истој процедури, која се користила током припајања Крима и Севастопоља.
„Лидери Доњецке и Луганске Народне Републике су већ кренули у Москву. У блиској будућност то ће урадити и лидери Запорошке и Херсонске области. Они ће донети молбе, као и резултате референдума. Њих председник предаје на разматрање парламенту. Затим, парламент, Државна Дума и Савет Федерације дају сагласност, а после тога, све се шаље Уставном суду који доноси коначну одлуку“, констатује Џабаров.
Он објашњава да се након одлуке Уставног суда потписује споразум о присаједињену ових региона Русији.
„Председник потписује закон о уласку тих региона у састав РФ и уноси измене Устава, у одговарајући закон у уставу јер је реч о уставним променама. Додаје се још четири региона“, наглашава саговорник.
Што се тиче саме интеграције, званично, према речима Џабарова, овај процес траје свега неколико дана.
„Интеграција у пуном обиму, може трајати неко време. Али мислим да овде неће бити никаквих проблема. Русија ће помоћи овим регионима. То су наши региони. Њих је створио Совјетски Савез“, наглашава Џабаров, додајући да су својевремено, приликом распада СССР, на велику жалост, ови региони ипак завршили ван територије руске државе.
Подсетимо, завршено је гласање на референдумима у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области. Грађани су убедљиво подржали улазак ове четири области у састав Русије. У ДНР је овај корак подржало 99,23 одсто бирача, у ЛНР - 98,42 одсто, у Запорошкој области – 93,11 одсто, у Херсонској – 87,05 одсто.
Инфографика    Резултати референдума у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области КАВЕР - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
РУСИЈА
Резултати референдума у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала