- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Русија: Референдуми су одржани у складу са међународним правом

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаГласање у руским градовима на референдумима о придруживању Руској Федерацији
Гласање у руским градовима на референдумима о придруживању Руској Федерацији - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
Референдуми су у Херсонској, Запорошкој области, Доњецкој и Луганској Народној Републици спроведени у складу са нормама и принципима међународног права, изјавили су у Министарству иностраних послова Русије.
„Резултати референдума говоре сами за себе: становници Донбаса, Херсонске и Запорошке области не желе да се врате претходном животу и направили су свестан и слободан избор у корист Русије“, наводи се у саопштењу.
У Министарству су навели да су становници Донбаса и југа Украјине реализовали своје законско право на самоопредељење, позивајући се на Повељу Уједињених нација, Међународни пакт о људским правима из 1966. године, Хелсиншку декларацију Савета за безбедност и сарадњу у Европи (СБСЕ) из 1975. године, као и на закључак Међународног суда УН о Косову од 22. јула 2010. године.

О референдумима

Референдуми о присаједињењу Русији одржани су од 23. до 27. септембра у Доњецкој и Луганској Народној Републици, као и у Херсонској и Запорошкој области. Према резултатима обраде 100 одсто гласачких листића у ДНР, 99,23 одсто изашлих гласало је за присаједињење Руској Федерацији, у ЛНР – 98,42 одсто, у Херсонској области – 87,05 одсто, у Запорошкој области – 93,11 одсто. Представници низа западних земаља, укључујући и Европску унију, саопштили су да не признају резултате референдума. Истовремено, међународни посматрачи, укључујући и оне из земаља ЕУ, пратили су референдуме и потврдили слободну вољу грађана.
Председник Русије Владимир Путин обратио се грађанима у 21. септембра поводом ситуације у Донбасу и тока специјалне операције. Он је навео да ће Русија подржати одлуке референдума ЛНР, ДНР, Запорошке и Херсонске области и објавио делимичну мобилизацију у Руској Федерацији, назвавши то одлуком која је у потпуности адекватна актуелним претњама.
Лидер ЛНР Леонид Пасечник - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Специјална операција у Украјини
Лидер ЛНР упутио молбу Путину да размотри питање уласка републике у састав Русије
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала