- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски патријарх: Потребно је учинити све да се обнови братство са Украјином

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаПатријарх московски и целе Русије Кирил служи божићну литургију у Храму Христа Спаситеља
Патријарх московски и целе Русије Кирил служи божићну литургију у Храму Христа Спаситеља - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
Патријарх московски и целе Русије Кирил позвао је да се учини све како би се обновили братски односи Русије и Украјине.

„Да ли можете да замислите како се осећа, патријарх целе Русије, када данас брат убија брата? Неко ће од људи који имају крајње политичке ставове да ми каже: ето, проповеда пацифизам, у исто време док... То није пацифизам, ја овим речима сведочим о нашем заједничком дугу пред Богом да се молимо да се прекине са међусобним сукобима и учини све како би се обновили братски односи два дела уједињене Русије“, рекао је руски патријарх у проповеди на Крстовдан у храму Христа Спаситеља у Москви.

Он се нада, да ће примирје и обнављање духовног јединства, које је формирано у недрима уједињене Руске православне цркве, бити постигнуто заједничким напорима, без опасних компромиса који би могли да наштете уједињеној Русији.

„Сведочим о нашем заједничком дугу пред Богом, да се молимо Господу да избави нашу омладину, да им се животи не прекину у овој међусобној борби. А како би се то догодило, потребно је да се прекине сукоб“, рекао је патријарх Кирил.

Руска црква 27. септембра слави Крстовдан. Празник је посвећен слављењу крста на којем је Исус Христос разапет. Светиња је пронађена 326. године археолошким ископавањима у Јерусалиму, које је организовала царица Јелена, мајка цара Константина Великог. Археолошка експедиција је одредила место где је Исус Христос био разапет и пронашла је и неколико крстова (према Јеванђељу, заједно са Исусом су разапета још двојица његових следбеника). Једна жена је оздравила тако што је додирнула крст и он сматра светињом. Делови Крста Господњег се чувају као светиња у хришћанским храмовима широм света, укључујући и Русију.
Крстовдан је један од 12 најважнијих у православном календару. Тог дана се саветује строг пост, без рибе, меса и млечних производа. Прослава овог празника траје недељу дана и у то време се распеће поставља у храмовима заједно са иконама које су посвећене празнику и сви који желе могу да се поклоне светињи.
Патријарх руски Кирил - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
РУСИЈА
Руски патријарх: Истински верник не боји се смрти - то се односи и на ратнике
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала