- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Шта се догодило у свемиру: Прве фотографије судара свемирске летелице са астероидом

© NASA . ASI/NASAСнимак неколико минута после судара ДАРТ-а и астероида Диморфос
Снимак неколико минута после судара ДАРТ-а и астероида Диморфос - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
Пројекат двоструког преусмеравања астероида (ДАРТ), који је био значајна прекретница у НАСА програму планетарне одбране, заправо је први подвиг у намери да се промени путања неког небеског тела. Технологија мисије ДАРТ би једног дана могла да се искористи ради спречавања судара астероида са Земљом.
Прве фотографије непосредно након првог експеримента НАСА који је изведен у понедељак, а у чијем завршном делу је свемирски брод пао на астероид Диморфос, објавила је италијанска свемирска агенција. Снимке је направио микро-сателит LICIACube, који је имао две камере, а лансирао га је ДАРТ неколико дана пре удара. Само неколико минута после судара, мали сателит је пролетео поред астероида да направи фотографије.
Фотографије показују велике избачене пруге и нешто што изгледа као кратер, а што заправо представља остатке брода на површини Диморфоса.
Удар великог свемирског камена могао би да изазове значајну девастацију локалног или регионалног обима на Земљи, а експериментом се хтело постићи да се промени орбита месечевог астероида Диморфос око већег астероида Дидимос. Ни једно ни друго не представљају претњу нашој планети у будућности. Од Земље су, иначе, удаљени око 11 милиона километара.
Пре судара, стручњаци су предвидели да ће пад ДАРТ-а избацити између 9.979 и 99.790 килограма прашине у свемир и урезати кратер на астероиду.
У наредном периоду могло би да буде објављено више фотографија последица судара пошто су свемирски телескопи попут „Хабла“ и „Џејмса Веба“, као и други земаљски телескопи, били усмерени на посматрање удар у Диморфос.
Да би се прецизно проценило колико је удар променио орбиту Диморфоса око Дидимоса, биће неопходне недеље посматрања овог пара астероида, наводи НАСА.
Астероид - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Право у мету: Свемирска летелица ударила у астероид, НАСА тврди да неће пасти на Земљу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала