- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Становници дела Запорошке области под контролом Кијева блокирали пут /фото/

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаКолона возила на прелазу Васиљевка на граници Запорошке области
Колона возила на прелазу Васиљевка на граници Запорошке области - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
У делу Запорошке области који контролише Кијев људи су блокирали пут у знак протеста против политике кијевских власти, саопштио је председник покрета „Ми смо заједно са Русијом“ и члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
„У знак протеста против дејстава режима Зеленског, Запорошци су блокирали Ореховску магистралу. Људи којима и даље није дозвољен улазак на ослобођену територију блокирали су пут у знак протеста и захтевају да буду ослобођени“, написао је Рогов на свом Телеграму.
Према његовим речима, кијевске власти кроз систем одобрења, електронских редова, безбедносних провера, као и организовањем додатних проблема на прелазима у близини контакт-линије, намерно стварају додатне потешкоће за становништво и блокирају улаз на ослобођени део Запорошке области.
„Људи су приморани да чекају недељама или чак месецима да би могли да оду“, нагласио је Рогов.
Раније је саопштено да Украјина блокира могућност изласка становника у ослобођени део Запорошке области како не би могли да учествују на референдуму.
Референдуми о присаједињењу Русији одржани су од 23. до 27. септембра у Доњецкој и Луганској Народној Републици, као и у Херсонској и Запорошкој области. Према резултатима обраде 100 одсто гласачких листића у ДНР, 99,23 одсто изашлих гласало је за присаједињење Руској Федерацији, у ЛНР – 98,42 одсто, у Херсонској области – 87,05 одсто, у Запорошкој области – 93,11 одсто. Представници низа западних земаља, укључујући и Европску унију, саопштили су да не признају резултате референдума. Истовремено, међународни посматрачи, укључујући и оне из земаља ЕУ, пратили су референдуме и потврдили слободну вољу грађана.
Председник Русије Владимир Путин обратио се грађанима у 21. септембра поводом ситуације у Донбасу и тока специјалне операције. Он је навео да ће Русија подржати одлуке референдума ЛНР, ДНР, Запорошке и Херсонске области и објавио делимичну мобилизацију у Руској Федерацији, назвавши то одлуком која је у потпуности адекватна актуелним претњама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала