Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Ствари се мењају муњевитом брзином, нервоза на Западу све већа

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
Обратићу се грађанима у суботу, 8. октобра и тада ћу говорити о свим нашим потезима и мерама и о томе какву ћемо политику да водимо у наредном периоду, рекао је председник Србије Александар Вучић. рекао је да је на Западу нервоза све већа и да ће се за притиске на Србију ангажовати многи. Додао је и да се "ствари мењају муњевитом брзином".
Он је на отварању новог производног погона фабрике "Грундфос" казао да ће се у наредним данима састати са европарламентарцима, бугарским председником Руменом Радевим, грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом, као и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, али и мађарским премијером Виктором Орбаном и канцеларом Аустрије Карлом Нехамером.
Додао је и да треба сачекати 4. и 5. октобар када ћемо покушај тзв. Косова да отпочну процедуру пријема за чланство у Савету Европе.
Казао је да је Србија 210 дана издржала водећи стабилну политику упркос притисцима.
"210 дана смо издржали са стабилном политиком, мислим да то нико није очекивао... Пут Србије је нешто што је много тешко и трновито, али то је пут који брине о интересима државе. Неће бити лако у будућности и о томе ћу говорити 8. октобра", казао је Вучић.
Вучић је истакао да је на Западу нервоза све већа и да ће се за притиске на Србију ангажовати и политичке странке и медије.
Додао је да се "ствари мењају муњевитом брзином" и подсетио на сукобе Грчке и Турске, Јерменије и Азербејџана, на то да следи одлука руске Думе о присаједињењу Луганска, Доњецка, Запорошке и Херсонске области.
"Неће нам бити једноставно", тврди он.
Вучић је одговарајући на новинарско питање од кога долазе притисци, рекао:
"Не борим ни за Путина, ни за Бајдена. Ни за кога. Борим се за ове дивне људе у фабрици у Инђији, за свакога од вас, за све грађане Србије, за ову земљу. Баш ме брига за све стране лидере, за све шта имају да поруче Србији, гледам да у овим тешким тренуцима Србија не буде на њиховом удару".
Осврнуо се и на речи бивше немачке канцеларкеАнгеле Меркел која је говорила "о дану после", јер тај дан, како је рекао, изгледа не постоји.
"Неко мора да гледа шта ћемо сутра када буде мир, да ли смо сачували своје позиције, да ли смо успешно одбранили наше интересе или нисмо. Постоје бројни притисци и они ће се умножавати. Рекао сам много пута да ће после 15.септембра бити неподношљиви", додао је Вучић.
Говорећи о притисцима у медијима навео је као пример писање појединих медија о плану консултација министарстава спољних послова Србије и Русије.
"Када узмете нешто што је потпуно неважно, један бирократски документ (план консултација министарстава спољних послова Србије и Русије) без суштинске снаге да га искористите како је то учињено у многим медијима за бруталан и жесток напад на Србију, како је додао, онда схватите да су ти медији политички инструмент. Објављују најпрљавију пропаганду против Србије, а да нису прочитали ништа. Али то говори да имају све мање стрпљења, да је нервоза све већа", казао је.
Навео је да Србија не може и неће да призна очекивану одлуку Државне думе Русије о пријему територија Украјине на којима су одржани регерендуми у састав Русије.
"Ми штититмо сопствени територијални интегритет и у нашем је најбољем интересу да штитимо територијални интегритет међународно признатих земаља и то је једино што сигурно не може да се мења, то су ствари које су за нас од пресудног значаја", истакао је Вучић.
Додао је да Србија у том случају више не би имала никакву позицију не само када је реч о Косову и Метохији, већ и око поштовања које данас заслужује у међународној заједници.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала