- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Добровољци, војска, народна милиција: Како ће Русија штитити своју западну границу

© Sputnik / РИА НовостиРуски војник у Украјини
Руски војник у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
Када после референдума о присаједињењу Русији Доњецка и Луганска Народна Република, Запорошка и Херсонска област постану део руске државе, како се очекује, сваки напад на територију ових региона означиће директан напад на Русију. .
Зато ће заштита западне границе Русије бити појачана, а у томе ће, кажу за Спутњик руски експерти, осим војних јединица, учествовати како специјалне службе и народна милиција, тако и добровољачке јединице.
Руски политиколог и директор Руског савета за међународне односе Андреј Кортунов каже за Спутњик да није искључена нова ескалација сукоба након референдума о прикључењу ова четири региона Русији.
„Украјина ће наставити са покушајима да поврати регионе. Ако се ови региони сматрају делом Русије, онда руска држава може да искористи читав спектар из арсенала оружја како би заштитила ове територије“, објашњава стручњак.

Украјина се неће смирити

Водећи истраживач за безбедносне студије Руске академије наука и војни експерт Константин Блохин објашњава да претња од напада на ова четири региона и даље свакако постоји.
„Ако украјинске трупе наставе са гранатирањем, Русија ће, наравно, морати да реагује. Мислим да то више неће бити у формату специјалне војне операције, већ много оштрије. Напади украјинских трупа ће у том случају значити директан напад на територију Руске Федерације“, објашњава саговорник Спутњика, напомињајући да руска држава располаже изузетно великим арсеналом оружја.
Исто мишљење дели и руски војни експерт Виктор Литовкин. Према његовим речима, када ови региони уђу у састав руске државе, како се очекује, сваки напад на Донбас, представљаће директан напад на Русију са свим могућим последицама.
„Наша земља мора да реагује и помери са својих граница украјинске трупе, за најмање триста километара. То значи да ће бити неопходно да се ослободи како Харковска и Николајевска област, тако и остали региони“, објашњава саговорник Спутњика.
Са овом оценом слаже се и Алексеј Анпиголов, председник фондације „Основаније“. Према његовом мишљењу, украјинске Оружане снаге наставиће да гранатирају регионе, упркос промени њиховог статуса.
„Не мислим да ће се реторика коју користе кијевске власти некако променити. Разумно и нормално решење је да се потпише договор и зауставе борбена дејства. Али, у овом случају, Кијев ће изгубити економску и војну помоћ од Запада. Ова четири региона су изузетно важна за националну економију. Због тога ће Кијев наставити да води борбена дејства и моли западне земље за војну помоћ“, верује наш саговорник.

Русија ће штитити своју територију

Русија, како каже Анпиголов, није тек тако извршила делимичну мобилизацију. Према његовим речима, 300.000 резервиста је заправо удвостручило копнене снаге.
Осим њих, велику улогу у заштити територија и западне границе играју руске оружане снаге, специјалне службе и Национална гарда Русије.
„На првој линији фронта се налазе војне јединице, односно, оружане снаге Русије, Доњецке и Луганске Народне Републике, док су у позадини како Национална гарда, тако и специјалне службе. Национална гарда представља унутрашње трупе. Односно, то су полицајске снаге које су прилагођене ратним условима. Оне су доста добро опремљене и имају своја оклопна возила“, објашњава стручњак, додајући да ће специјалне службе и војне јединице имати контролу над читавом руско-украјинском границом.
Према речима Андреја Головатјука, пуковника у резерви и члана председништва организације Официри Русије, постоји вероватноћа да ће све војне јединице, укључујући народну милицију, као и добровољачке војне јединице, које ће бити формиране на територији Запорошке и Херсонске области, ући у састав руских Оружаних снага.
„Њима ће бити обезбеђено савремено наоружање. Сходно томе, они ће моћи адекватно да одговоре на безбедносне изазове и ризике. Тамо ће бити распоређене војне компоненте, те ће специјалне службе моћи да раде у најбољем реду. Према томе, мислим да ће ово бити снажан корак у јачању безбедности“, истиче наш саговорник.

Неће доћи до употребе нуклеарног оружја

На питање које ће оружје Русија користити у одбрани своје територије од напада, Јуриј Кнутов истиче да ће ова земља употребити сва средства конвенционалног наоружања, укључујући и стратешку авијацију. Али, напомиње он, то се не односи на нуклеарно оружје.
„Русија неће употребити нуклеарно оружје из једног простог разлога – територије које треба да уђу у састав наше земље, као и народ који се тамо налази треба да спокојно живе и раде“, објашњава саговорник.
Прича да ће Русија употребити нуклеарно оружје, како каже Анпиголов, потекла је са Запада.
„Ово се ради како би се дискредитовала Русија. Нуклеарно оружје може довести до сукоба нуклеарних сила, пре свега Русије са САД и НАТО блоком. А ово би био сукоб у ком би било веома тешко предвидети не само његов исход, него и изузетно тешко обуздати ескалацију. Верујем да политичари схватају да је лако започети нуклеарни рат, али га је врло тешко окончати“, поручује наш саговорник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала