- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Пиксијева лекција „максималној“ незналици

© AFP 2023 / MIGUEL MEDINAДушан Влаховић
Душан Влаховић - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
Гол десном „слабијом“ ногом, константна претња за одбрану ривала, тражење рупа у дефанзивној поставци, савршена комуникација са саиграчима, допуњавање са директним партнером у нападу – све то је из Душана Влаховића успео да извуче Драган Стојковић Пикси, као лекцију тренеру Јувентуса Масимилијану Алегрију.
Италијан је под великим притиском у славном клубу, не жели да оде ни после серије лоших резултата, клуб не сме да га отпусти због астрономске одштете која је договорена уговором, а кола се углавном сламају коментарима на рачун српског нападача.
Као за инат, Влаховић је у утакмици против Норвешке у гостима, играјући за Србију у Лиги нација, показао партију за дивљење и демантовао је све што је Алегри о њему говорио још од зимус када је задужио црно-бели дрес клуба из Торина.
Јувентус је поново потрошио много новца у прелазном року, али не изгледа као екипа која се може борити за титулу у Италији, с обзиром на то да после седам утакмица има освојених само десет поена, седам мање од лидера Наполија и Аталанте.
Кулминација хаоса се догодила поразом од Монце, новајлије у лиги, а проблеми сежу још из меча са Салернитаном када је тренер Алегри капитену Бонучију поверио шутирање пенала у финишу меча, иако је за тај посао досад био задужен Влаховић.

Капитен који то није

Бонучи је промашио, срећом је успео да исправи своју грешку и изједначи на 2:2, а Алегри се правдао да је такву одлуку донео јер је на капитену да шутира пенал у тако тешком моменту.
На следећој утакмици против Монце капитен није одиграо ни минут, а Алегријев помоћник, Марко Ландучи, који је после меча разговарао са медијима, рекао је да је изостављен из „техничких разлога“.
Међутим, Газета Дело Спорт пише да је Алегри одлучио да га изостави из другог разлога – због изјаве коју је дао после пораза од Бенфике у Лиги шампиона.
„Забринут сам због стања у коме се налазимо, нема смисли порицати то. Нажалост, имамо тенденцију да губимо своју игру током утакмица. Не знам зашто се то дешава, али је чињеница да ме то највише брине, више и од лоших резултата“, рекао је Бонучи, јасно алудирајући на проблем тренерске тактике.

Навијачки глас

Због свега, огласили су се и навијачи Јувентуса који су директно „ударили“ на капитена.
„Суочени смо са сценама које не да не разумемо, већ их сматрамо смешним и урнебесним. И то од онога који се сматра светом жртвом. Бонучи никада није био лидер и никада то неће бити. Нити у Тревизу, нити у Пизи, нити у Барију, нити у Милану, а свакако не у Јувентусу. У овим моментима опште конфузије на и ван терена, влада тотална анархија у којој се свако проглашава неким експертом и лидером. Хијерархија постоји са разлогом. Добар војник није нужно и добар генерал“, гласило је између осталог у саопштењу.
Али, мета појединих коментара био је Влаховић – стрелац четири гола на шест утакмица у Серији А и играч који је директно одговоран за седам бодова Јувентуса.

Ко се јавља?

Са два гола је донео победу против Сасуола, против Роме је његов погодак обезбедио реми, а „бомбом“ из слободног ударца је био кључан за тријумф над Специјом, међутим, то појединим „факторима“ није довољно.
„Кад погледате Влаховића, он од доласка из Фиорентине ништа није напредовао“, рекао је бивши фудбалер Јувентуса Клаудио Маркизио.
Његов некадашњи колега Масимо Мауро се такође придружио екипи која без разлога критикује Влаховића, тражећи кривца на погрешној адреси, истичући у први план његову замену, Аркадијуша Милика.
„Влаховић лоше контролише лопту, а то није добро за тим који због тога упада у невоље. Милик, са друге стране, има неку идеју како да игра, ствара шансе за гол и у компликованој ситуацији. Влаховић има само 22 године, а Алегри је у јануару био принуђен одмах да га убаци, уместо да сачека прави тренутак“, рекао је Мауро.

Пећински фудбал

Покушаји одбране Алегрија, кога Јувентус не може да отпусти због огромне плате и потенцијалне одштете, још раније су раскринкани и то коментарима навијача.
„Алегријев фудбал... Биће ово болна сезона за Влаховића и Филипа Костића. Нарочито ће Влаховић бити на мети неоснованих критика због његове цене“, наведено је у једном од коментара.
Више од тога, новинар Танкреди Палмери је био жесток према тренеру Јувентуса Максу Алегрију.
„Алегри игра ужасно већ 13 месеци, а тако се понаша. Уз све играче које су му довели, он и даље игра пећински фудбал“, навео је Палмери.
За наредне дане су у Торину најављени састанци на којима ће бити одлучено како ће даље пошто овако у Јувентусу више не може.

А како може?

Што се Влаховића тиче, у репрезентацији Србије може све! Уз себе има бриљантног тренерског вођу који ни у једном моменту, чак ни када је било тешких тренутака, није кривицу сваљивао на играче, већ им је увек и свуда пружао максималну подршку.
Уз то, за капитенску фигуру Влаховић има имењака Тадића који је у каријери прошао све што је могао, има и самопоуздање и харизму вође, а о фудбалским квалитетима не вреди трошити речи.
Управо је Тадић кључан фактор за добру игру млађег Душана јер готово увек може да му дода употребљиву лопту, што је редак случај у Јувентусу где српски суперхерој пречесто мора сам себи да креира прилике за ударац на гол.
Више од тога, иако је навикао да игра као усамљени нападач, Влаховић је бриљантно успева да пронађе ритам са Александром Митровићем и тако учини Србију нападачки једном од најопаснијих екипа у овом тренутку.
То је за Влаховића више него довољно, али питање је да ли и за Алегрија да проба да научи како се треба опходити према таквом таленту и максимизовати његов потенцијал.
Како време протиче, Макс Алегри све више личи на максималну незналицу, али бар срећом Влаховић у домовини има једног Пиксија који одлично зна како се треба поставити и пружити право поверење пулену.
Масимилијано Алегри, италијански фудбалски тренер - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
СПОРТ
Италијан поново „измишља млаку воду“ – на штету младог Србина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала