- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва негира умешаност у инциденте на гасоводима „Северни ток“

© AP Photo / Danish Defence CommandМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у водама Данске
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
Руска страна негира умешаност у ванредну ситуацију на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“. Москва, без обзира на санкције, никада није говорила о томе да не жели да испоручује енергенте Европи, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
„А може се поставити питање када је Русије пожелела да прекине испоруке енергената у Европу? Када смо одлучили да више не желимо да испоручујемо енергенте нашим западним такозваним партнерима?“, упитала је Захарова коментаришући изјаве западних политичара да Русија стоји иза инцидената који су се догодили на гасоводима, јер више не жели да испоручује гас.
Захарова је истакла да деценијама, без обзира и на Хладни рат, и на експлозије мржње према Русији, као и на санциони притисак и хибридни рат, никада нико ни на једном нивоу власти није рекао да Русија неће испоручивати енергенте Европљанима.
„Увек смо били поуздани испоручилац енергената за Европу“, нагласила је Захарова.
Она је, међутим, подсетила на то да је НАТО током јула одржавао војне вежбе уз коришћење дубинске подводне опреме у зони у којој су се догодили инциденти на гасоводима.
„А шта, можда, базе НАТО-а тамо нису одржавале вежбе, нису били размештени амерички војници на територији околних земаља? Не? То није ништа? У јулу ове године управо тамо, у области острва Борнхолм, то је Данска, одржавале су се вежбе НАТО-а уз коришћење дубинске подводне опреме“, истакла је Захарова и нагласила да је то интересантна „могућност“ из тачке гледишта политичара НАТО-а.
Према њеним речима, тај регион је простор препуњен војном инфраструктуром.
Захарова је истакла да се нада да ће међународна истрага о хаварији на неколико кракова „Северног тока 1“ и „Северног тока 2“ бити објективна.
„Русија је покренула своју националну истрагу, о чему су јуче говорили наши правосудни органи и органи безбедности. Веома бисмо волели да верујемо да ће међународна истрага о ономе што се догодило на гасоводима у Балтичком мору бити објективног карактера“, нагласила је Захарова.
У понедељак су се истовремено догодили инциденти на два гасовода која руски гас извози у Европу. Према информацијама власти Данске и Шведске, откривено је да гас цури на два места на „Северном току 1“ и на једном на „Северном току 2“ у области острва Борнхолм.
Руска страна је званично затражила од Данске информације о инциденту на „Северном току“. Оператер „Северног тока“, копанија „Норд стрим АД“ је саопштила да је штета на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити рокове за ремонт.
Главно тужилаштво Русије је покренуло кривични поступак због међународног тероризма након инцидената. Први заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански је изјавио да је хитна седница Савета безбедности УН поводом инцидента заказана за петак у 22.00 сата по московском времену.
О томе ко је извршио диверзију на руским гасоводима у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ говорила је Љубинка Милинчић:
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
РУСИЈА
Кремљ: У инциденту на „Северним токовима“ могла учествовати нека држава
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала