Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Новости“: Лајчак са Немцима и невладиним организацијама скицира статут ЗСО

© Sputnik / Лола ЂорђевићМирослав Лајчак
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
Немачкој Фондацији "Фридрих Еберт Штифтунг" и Европском институту за мир поверен је задатак израде Нацрта статута Заједнице српских општина, на којем су те организације радиле месецима, а чија би ревидирана верзија са примедбама српских и албанских НВО са КиМ, требало да заврши код специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака, пишу "Новости".
Како тај лист сазнаје из дипломатских кругова, у уторак је с тим циљем у Београду организован скуп на коме су учествовали представници српских и албанских НВО и међународних мисија у покрајини, као и немачке дипломате.
Њима је представљен Нацрт будућег статута ЗСО, на који су могли да изнесу примедбе и предлоге.
Поменути документ, како сазнају "Новости", није намењен за објављивање, већ да после примедби које буду изнете постане део преговарачког процеса, односно да се преговара са владом привремених приштинских институција и српском владом, а да се "потом подели и са трећом страном", али није прецизирано са којом.
Према наводима листа, да се наслутити да ће то бити Немачка, која је преко ФЕС-а директно укључена у процес, а и на скупу је речено да је званични Берлин отворен за сугестије.
Критике које су изнете на састанку требало би да се накнадно, сходно објективној процени, унесу у коначни предлог Статута ЗСО, који би сачинили "Фридрих Еберт" и Европски институт за мир, а који би се на крају доставио специјалном представнику за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку на даљу употребу и понуду српској и албанској страни у дијалогу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала