- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ердоган тражио од Путина да пружи још једну шансу преговорима са Кијевом

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаПосета турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Сочију
Посета турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Сочију - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарао је телефоном са руским лидером Владимиром Путином, саопштио је кабинет турског председника.
Лидери су разговарали о ситуацији у Украјини. Ердоган је истакао да је неопходно „пружити шансу преговорима“ у циљу решавања ситуације, те да је Анкара спремна да буде посредник у том процесу.
„Председник Ердоган је изјавио да су потребни кораци за смањење тензија како би се припремио терен за позитивније догађаје, и да се од Русије очекују кораци који ће помоћи у том процесу, посебно по питању присаједињења неких украјинских региона Русији. Тражећи од председника Русије Путина да пружи преговорима још једну шансу, председник Ердоган је рекао да је Турска спремна да одигра улогу посредника у том процесу“, наводи се у саопштењу.
Тема разговора је био и прехрамбени споразум.
„Рекавши да је у заједничком интересу да се продужи механизам који истиче у новембру, председник Ердоган је рекао да они настављају да раде на несметаном извозу руског ђубрива и житарица“, саопштио је кабинет турског лидера.
Након тога се огласила прес-служба Кремља која је саопштила да је Путин информисао Ердогана о резултатима референдума о уласку ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области у састав Русије.
„Истакнуто је да је гласање одржано у условима транспарентности, у потпуности у складу са нормама и принципима међународног права. Становници тих региона су реализовали своје право на самоопредељење у складу са одредбама Повеље УН, међународним споразумима о људским правима из 1966. године и Завршним актом из Хелсинкија из 1975. године“, саопштио је Кремљ.
Лидери су позитивно оценили сарадњу у енергетском сектору – у оквиру реализације уговора о испоруци руског гаса у Турску и заједничке изградње нуклеарне електране „Акују“.
Путин и Ердоган су такође скренули пажњу на потребу реализације прехрамбеног споразума, укључујући уклањање баријера за испоруке пољопривредних производа и ђубрива из Русије на светска тржишта.
Истиче се да је Ердоган изразио саучешће Путину у вези са трагичним последицама терористичког напада у школи у Ижевску током кога је погинуло 17 особа.
Шта су се договорили Путин и Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
СВЕТ
Ердоган: Познајем Путина, када нешто замисли он то и уради
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала