Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ружић: Нема разлога да настава на факултетима не крене уживо

© Sputnik / Лола ЂорђевићФилолошки факултет
Филолошки факултет - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
Нема разлога да настава на факултетима не крене по традиционалном непосредном моделу, изјавио је данас министар просвете Бранко Ружић и истакао да ће нова академска година на свим високошколским установама почети интонирањем химне.
Он је данас у студентском дому „Карабурма“, где је присуствовао расподели места за бруцоше у студентским домовима, рекао новинарима да интонирање химне показује афирмацију наших државних симбола и неприкосновено идентитетско питање.
У студентском дому „Карабурма“ данас је почела расподела места за студенте мушкарце који су примљени у Установу Студентски центар „Београд“, а Ружић је истакао да је ове године много веће интересовање за боравак у тим установама.
„Више од 15 одсто је већи број оних који су аплицирали, то је негде око 2.800 студената. Нових места за бруцоше ће бити 1.211, и то осликава утисак и уверење најмлађих грађана да су стандарди и услови боравка у установама Студентског центра у Београду на високом нивоу“, поручио је Ружић.
За ову школску годину у домовима Студентског центра „Београд“ обезбеђено је место за 1.211 бруцоша - 416 за мушкарце и 795 за девојке.
Расподела места за девојке одржана је 26, 27. и 28. септембра, а за мушкарце се спроводи данас и сутра.
Ружић је навео да је држава од 2012. године до данас инвестирала 6,8 милијарди динара у реконструкцију, опремање и изградњу свих студентских центара, домова широм земље.
„Ово је једна нова етапа у њиховим животима која ће свакако бити праћена успоменама. Уверен сам да ће стицањем нових знања опредељивати каријерне будуће успехе“, рекао је Ружић и указао на веома важну реконструкцију и изградњу нових смештајних капацитета у комплексу Студентског града на Новом Београду.
Како је рекао, расписан је јавни међународни архитектонско-урбанистички конкурс и по завршетку тог пројекта биће обезбеђено нових 1.000 места за студенте.
„План је да у будућим годинама реконструишемо две куле у дому Карабурма и у Нишу и Новом Саду и то је довољан показатељ колико држава води рачуна о студентском и ученичком стандарду“, нагласио је Ружић и додао да је јутрос потписао одлуку о повећању студентских стипендија и кредита које сада износе 13.000 динара, а ученичке стипендије и кредити сада су 8.400 динара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала