Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Не може се из Блајбурга позивати на антифашизам: Оштра реакција Србије на скандал у хрватском листу

© Sputnik / Лола ЂорђевићСрбија осванула у бојама српске заставе
Србија осванула у бојама српске заставе - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић оштро је данас реаговао на текст "Хрватска између три мини фашизма" у хрватском листу "Експрес" који је на насловној страни објавио скандалозну монтирану фотографију председседника Србије, премијера Мађарске и победнице недавних избора у Италији са доцртаним брковима какве је имао Адолф Хитлер.
"Држава у којој неонацисти постављају табле у Јасеновцу, у којој је забрањена ћирилица, у којој улице и тргови носе имена усташких идеолога и терориста, која се храни ксенофобијом и страхом од суседа, има највише разлога да се плаши саме себе и унутрашњег екстремизма", саопштио је Селаковић.
Он је оценио да анализа "Хрватска између три мини фашизма" потврђује колики је ниво лицемерја и самообмане у делу хрватског друштва.
Према речима шефа српске дипломатије, "неспорно је да у Хрватској постоје и они који се труде да негују антифашистичку традицију, међутим они би, пре него што крену да доцртавају Хитлерове брчиће на портрете председника Србије, унука жртве јасеновачког усташког нацизма, и највиших државних званичника Мађарске и Италије, и требало да се позабаве питањем како је могуће да у 21. веку хрватска омладина парадира Миланом уз фалангистичке поздраве и повике „за дом спремни“, саопштило је Министарство спољних послова.
"Ко су родитељи тих младих људи, у каквим су школама они научени да то чине, и какво је то друштво у којем фашизам није само тајно опредељење или маргинална појава, већ нешто што се јавно и масовно манифестује, не само у хрватским градовима, већ и на улицама других држава? То су питања на која ''Експрес'' и друге хрватске новине треба да дају одговор пре него што се острве на Србију, Мађарску или неког трећег", навео је Селаковић.
"Уосталом, треба да знају да све особе са доцртаним Хитлеровим брчићима само могу да учине популарнијим у Хрватској", додао је Селаковић.
Земља у којој се леве и десне политичке снаге надмећу у, како је рекао, екстремизму и кокетирању са усташтвом треба да се погледа у огледало и излечи сопствене друштвене проблеме и противречности пре него што олако крене да лепи етикете комшијама.
"Не може се из Блајбурга позивати на антифашизам, јер оно што ниче из семена мржње неминовно и рађа мржњу, параноје и страх од свега различитог", закључио је министар спољних послова Србије.

Вулин: Срамна насловна страна хрватског листа

Министар унутрашњих послова Александар Вулин саопштио је да је насловна страна хрватског листа "Експрес" срамна и да "у Хрватској знају да између Вучића и Хитлера нема сличности, али боље знају да између политике према Србима и Србији савремене Хрватске и НДХ нема ни мало разлике".
"Упоредити унука усташке жртве, Александра Вучића, са Хитлером, то могу само Хрвати. Медији и политичари у Хрватској знају да између Вучића и Хитлера нема сличности, али боље знају да између политике према Србима и Србији савремене Хрватске и Независне Државе Хрватске нема ни мало разлике. Зато им је прича о побијеној српској деци „гадљива до неподношљивости“, а захтев Србије да се убицама српске деце суди разлог за хистерију", навео је Вулин.
Како је саопштио Вулин, "коме је Степинац светац, њему је Вучић Хитлер".
"Остављам, ипак, могућност да нисам добро разумео шта је хрватски лист "Експрес" хтео да каже, јер у земљи у којој се Хитлеровом следбенику, оснивачу усташког покрета Мили Будаку дају улице, у таквој земљи поређење са Хитлером и не мора бити увреда. Оно што је у Србији, земљи Хитлерових противника увреда, у Хрватској, земљи најоданијих Хитлерових савезника, може бити комплимент", изјавио је министар унутрашњих послова Србије реагујући на "срамотну насловну страну хрватског листа "Експрес" на којој је српски председник Вучић представљен као Хитлер".
Хрватски лист "Експрес" је на насловној страни данас објавио фотографију председника Србије Александра Вучића, мађарског премијера Виктора Орбана и вероватно будуће премијерке Италије Ðорђе Мелони с доцртаним брковима какве је имао Адолф Хитлер, уз наслов "Хрватска између три мини фашизма".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала