- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Одбијен захтев за смену: Данијела Ђуровић остаје председница Скупштине Црне Горе

© Фото : Уступљено СпутњикуДанијела Ђуровић
Данијела Ђуровић - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Пратите нас
Већина посланика одбила је захтев да Данијела Ђуровић буде смењена са места председнице парламента. Против смене Ђуровић гласало је 45 посланика, а за 32. Гласало је 78 посланика, али је било 77 важећих листића. Гласање о разрешењу Ђуровић је било тајно.
Ванредна седница Скупштине на којој би требало да се одлучи о смени председнице парламента Данијеле Ђуровић настављена је вечерас, а Ђуровић је казала да је посебно поносна на допринос политичком дијалогу у земљи и покушајима да се реше нека од горућих политичких питања у земљи.
Она је нагласила да су можда неке ствари у међувремену на негативан начин утицале на функционисање парламента, али да треба веровати да ће Скупштина направити помак по питању решавања именовања у правосуђу и реформи изборног законодавства, преноси РТЦГ.
Председник Нове српске демократије и један од лидера ДФ-а Андрија Мандић рекао је да су уложили много напора да парламентарна већина од 30. августа води државу напред, и да се формира нова влада у Црној Гори.
Он је питао Ђуровићеву да ли је спремна да ако се Мило Ђукановић одлучи на противуставни потез и крене на парламент, одмах распише председничке изборе и брани Устав Црне Горе. Питао је Ђуровић и да ли ће урадити све што може да се изабере нова, 44. Влада, како се договорила парламентарна већина, посебно да премијер буде Миодраг Лекић.
"Очекујемо позитиван и јасан одговор, уложили смо много енергије и не желимо да нам пројекат који води ДПС у опозицију а богами неке и негдје друго, пропадне због једног појашњења", указао је Мандић.
Ђуровић је одговорила да неће бранити председника државе и да се обавезала да ће поштовати Устав и законе. Казала и да не очекује да ће шеф државе посегнути за неуставним потезима и распустити парламент.
"Све што буде омогућено према Уставу и закону спремна сам да урадим", нагласила је Ђуровић.
Мандић је рекао да не тражи да се крше Устав и законе, већ да се да јасан одговор на јасно питање у вези са предсједничким изборима.
Ђуровић је рекла да ће расписати предсједничке изборе у складу са Уставом и законом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала