- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Креће битка за Јадран – ко може да стане на црту Београђанима?

© Фото : АБА лигаАБА лига
АБА лига - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Пратите нас
После летње паузе време је за старт кошаркашке регионалне АБА лиге. Од 30. септембра 14 тимова бориће се за прво место које би могло следеће године да им донесе пласман у Евролигу. Србију ће представљати пет тимова – Црвена звезда (актуелни шампион), Партизан, Мега, ФМП и Борац из Чачка.
Нова сезона доноси и одређене промене.
Управа кошаркашке АБА лиге променила је формат такмичења, па ће од овесезоне у плеј-офу учествовати осам екипа.Четвртфинала и полуфинала играће се на две добијене утакмице, а финале на три.
„После изузетно конструктивне дебате, АБА лига је анализирала све аспекте функционисања компаније и донела низ одлука и закључака који гарантују даљи раст и развој свих њених такмичења“, објашњено је у саопштењу.
У Јадранској лиги ће се и наредне сезоне борити 14 тимова.
Једини новајлија у елитном рангу је повратник МЗТ, који је у финалу АБА 2 лиге изгубио од Златибора. Због пропозиција такмичења и максималног броја српских представника у АБА лиги, тим из Чајетине је са најслабије рангираним српским тимом из друштва најбољих тимова у региону (Борац) морао да игра бараж. Изгубио је, па су Чачани задржали статус на највишем нивоу.
Прво коло на прогаму је од 30. септембра до трећег октобра, а екипа Црвене звезде ће се као бранилац трона на старту састати са повратником у највиши ранг регионалне кошарке - МЗТ-ом из Скопља.
Партизан гостује у Загребу Цибони, док ће ФМП и Мега делити мегдан у Железнику. Борац из Чачка креће из Љубљане, где ће гостовати Цедевита Олимпији.
Први вечити дерби на програму је у осмој рунди, а домаћин ће као и минуле сезоне бити тим са Малог Калемегдана. Други ће се одиграти средином марта у оквиру 21. кола, пред навијачима Партизана.
Од ове године Македонија има повратника у АБА лигу а то је вицешампион АБА2 лиге, екипа МЗТ из Скопља, некада редовни учесник АБА лиге. МЗТ је уједно и једини новајлија у односу на претходну сезону.
За трофеј АБА лиге бориће се Црвена звезда, Партизан, Мега, ФМП, Борац из Чачка, МЗТ, Будућност, Сплит, Цедевита Олимпија, Игокеа, Морнар, Задар, Студентски центар и Цибона.
Црвена звезда брани титулу, али са новим тимом и новим тренером. У екипу су стигла домаћа појачања у виду Немање Недовића и Мирослава Радуљице, али и страна попут Џејлена Адамса, Бена Бентила, Хасана Мартина или Џона Холанда.
Са клупе црвено-беле предводиће Владимир Јовановић и остаје да се види како ће се он навићи на нову улогу.
Партизан улази у нову сезону са Жељком Обрадовићем на клупи, стигли су овог лета Џејмс Нанели, Јанис Папапетру, Данте Егзум и Данило Анђушић, а уговор је продужио Матијас Лесор.
Самим тим јасне су и амбиције клуба. Партизан жели да освоји АБА лигу и да оде што даље у повратничкој сезони у Евролиги.
Поред београдских ривала највеће шансе за освајање АБА лиге дају се Цедевита Олимпији и екипи Будућности коју ће од ове сезоне предводити Владе Јовановић.
Анкета
Ко ће освојити АБА лигу?
Владан Тегелтија - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Подкаст
Владан Тегелтија: Време је за велике промене у Партизану | Миљанов корнер
Светислав Пешић - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
СПОРТ
Србија је доживела колапс – али се он „не пише”
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала