- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Снага експлозија на „Северним токовима“ процењена на неколико стотина килограма ТНТ-а

© Пресс-служба Eugal / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2"
Изградња гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Пратите нас
Снага експлозија на крацима гасовода „Северни ток“ једнака је експлозији од неколико стотина килограма ТНТ еквивалента, наводи се у заједничком писму које су објавиле сталне мисије Шведске и Данске при УН.
Писмо је објавила министарка спољних послова Шведске Ен Линде уочи хитне седнице Савета безбедности УН у вези са саботажама на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ које је заказано за 21.00 часова данас по средњоевропском времену.
„Јуче су Шведска и Данска проследиле заједничко писмо чланицама Савета безбедности УН у коме су изнеле чињенице о експлозијама на 'Северним токовима' уочи данашње седнице“, написала је Линде на Твитеру.
Она је нагласила да је важно да се „.дискусија заснива на чињеницама“.

„Експлозије су забележили сеизмолошки институти и догодиле су се у међународним водама. Магнитуда (потреса) услед експлозија износила је 2,3 и 2,1 по Рихтеровој скали што, вероватно, одговара експлозивном оптерећењу од неколико стотина килограма“, наводи се у писму.

Како је прецизирано, два цурења гаса догодила су се у искључивој економској зони Данске, а још два – у искључивој економској зони Шведске.
Земље су забринуте да би цурења гаса могла имати негативан утицај на Балтичко море и климу због „значајне количине“ емисије гасова стаклене баште који су већ забележени.
„Све доступне информације указују на то да су те експлозије резултат намерних акција. Такве акције су недопустиве, угрожавају међународну безбедност и дају нам разлог за дубоку забринутост“, наводи се у саопштењу Шведске и Данске.
Додаје се да земље спроводе истрагу догађаја и да предузимају „неопходне мере“.
Председник Русије Владимир Путин прокоментарисао је саботаже на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“, рекавши да Англосаксонцима више нису довољне санкције, него су сад прешли на уништавање европске енергетске инфраструктуре.
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
РУСИЈА
Путин: Саботаже на „Северним токовима“ организовали Англосаксонци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала