- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Гутереш прекорачио овлашћења

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Пратите нас
Изјаве генералног секретара УН Антонија Гутереша да резултати референдума у ​​ДНР, ЛНР, Запорожшкој и Херсонској области неће имати правну снагу представљају прекорачење овлашћења, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„У датом случају, Гутереш, очигледно, не само да је прекорачио своја овлашћења, већ се фактички солидарисао са колективним Западом, поново прибегавши селективном приступу у тумачењу догађаја“, рекла је портпаролка.
Захарова је додала да су „директни напади генералног секретара УН на основно право народа ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области на самоопредељење – још један пример лицемерја и очигледних двоструких стандарда“.
„Сматрамо неприхватљивом чињеницу да се генерални секретар УН претвара у инструмент пропаганде и притиска на државе-чланице, иако би требало да се руководи Повељом УН“, закључила је портпаролка.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао је раније да не може бити прихваћено присаједињење ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области Русији, јер се, по његовом мишљењу, референдуми не могу сматрати правим изразом народне воље, пошто су одржани ван правног оквира Украјине и на територији под контролом Русије.
Он је напоменуо да је свака анексија територије неке државе кршење Повеље УН и међународног права. Према његовим речима, Русија, као једна од пет сталних чланица Савета безбедности УН, сноси посебну одговорност за поштовање Повеље УН.
„Свака одлука о прикључењу Доњецке, Луганске, Херсонске и Запорошке области Украјине неће имати правну снагу и заслужује осуду“, нагласио је генерални секретар.
Стална мисија Русије при УН саопштила да је Гутереш својом изјавом о референдумима прекршио члан 100 Повеље УН о непристрасности деловања, а такође игнорисао принцип „равноправности и самоопредељења народа“.
Касније је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик рекао да Гутерешова изјава о референдумима не значи увреду за Русију и да се нада да ће се контакти са Москвом наставити.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала