- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зашто Американци формирају командни центар за подршку Кијеву баш у Немачкој

© Flickr / DoD/Tim ChaconАмеричка авио-база Рамштајн у Немачкој
Америчка авио-база Рамштајн у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Пратите нас
Американци планирају да формирају командни центар за подршку Кијеву у Немачкој, у ком ће се, како оцењују за Спутњик руски експерти, налазити контингент америчких и немачких официра, који ће обављати различите задатке: од обучавања украјинских војника, пребацивања трупа, достављања оружја и муниције, до наредби за извршавање напада.
Како пише лист „Њујорк тајмс“ позивајући се на изворе у војним и владиним круговима, америчко Министарство одбране намерава да у Немачкој распореди командни центар за контролу и руковођење подршком коју Украјини пружају како Америка, тако и њени савезници у НАТО и Европској унији.

Немачка као војни хаб

Американци, према речима руског војног историчара Јурија Кнутова, намеравају да формирају командни центар за подршку Кијеву у Немачкој, са циљем одуговлачења сукоба у Украјини.
„Сједињене Америчке Државе планирају да воде борбена дејства у Украјини прилично дуго, можда чак и десет година. Због тога формирају командни центар на територији Немачке која, по свему судећи, представља војни хаб.Тамо постоји војна база Рамштајн. У ову базу могу да пристигну информације добијене путем сателита. Осим тога, са територије ове земље, трупе се могу фактички пребацити у било који део Источне Европе. Због тога је Немачка најзгодније место за формирање командног центра“, објашњава саговорник Спутњика.
Он додаје да се снаге за брзо реаговање увелико распоређују у балтичким државама и Пољској, док испорука оружја наставља да се врши како ваздушним, тако и поморским путем.
Са овом оценом слаже се и руски војни аналитичар Константин Сивков. Он подсећа да се у Немачкој налазе највеће базе Сједињених Америчких Држава, међу којима је војна база Рамштајн. Сивков додаје да се на територији Немачке такође налазе и залихе америчког нуклеарног оружја, те је и логично због чега се командни центар формира на територији ове државе.

За шта ће служити командни центар

У командом центру ће се, по мишљењу Кнутова, налазити око триста америчких и немачких официра који ће бити задужени да обављају различите задатке и доносе одговарајуће одлуке.
„У командном центру ће се доносити одлуке о деловању и нападу украјинских трупа, на која места је потребно испоручити тенкове, артиљерију, вишецевне бацаче ракета, на који начин је најбоље доставити гранате, где треба организовати додатну обуку украјинским војницима и које саветнике НАТО-а је потребно послати на Украјину“, објашњава стручњак.
Исто мишљење дели и Сивков. Према његовим речима, командни центар ће се бавити организацијом испоруке како муниције, тако и оружја у Украјину.
„Командни центар ће се бавити организацијом обучавања Оружаних снага Украјине, планирањем вођења борбених дејстава на оперативном и стратешком нивоу, као и обезбеђивањем интеракције америчког обавештајног система у надзору украјинских трупа“, констатује саговорник Спутњика, који упозорава да се у сукоб на Украјини могу умешати и трупе НАТО.
На питање које су могуће последице због формирања командног центра за подршку Кијева у Немачкој, Кнутов каже да мешање Сједињених Америчких Држава у сукоб на Украјини и њихова све чешћа прича о употреби нуклеарног оружја може водити ка Трећем светском рату.
У чланку у „Њујорк тајмсу“ се такође наводи да се Пентагон спрема да детаљно надгледа како САД и њихови савезници обучавају и снабдевају украјинске војнике, што је у складу са изјавама званичника о дугорочном задатку администрације Џозефа Бајдена о подршци Украјини. Наводи се и да је тај план представио командант Европске команде САД и врховни командант савезничких снага за Европу Кристофер Каволи. Према плану, нови центар ће бити под командом само америчког генерала који ће директно одговарати Каволију. Осим тога, биће ангажовано око 300 људи који ће се налазити у европском штабу америчке војске у Висбадену
Како наводи лист, коначна одлука треба да буде донета у наредних неколико недеља, а у Белој кући и Пентагону су већ подржали Каволијев приступ.
„Нова команда је сигнал да САД предвиђају да ће дуги низ година наставити да постоји руска претња према Украјини и суседним земљама“, рекли су извори за „Њујорк тајмс“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала