- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ђукановић поново за скраћење мандата Скупштини; Абазовић: Смена Ђукановића логичан след догађаја

© Фото : Youtube/Predsjednik Crne GoreДритан Абазовић и Мило Ђукановић
Дритан Абазовић и Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
Пратите нас
Идеја да се поново размотри кандидатура Миодрага Лекића за мандатара за састав нове владе дефинитивно је неуставна, казао је црногорски председник Мило Ђукановић и рекао да постоји могућност обнављања иницијативе за скраћење мандата Скупштини.
Ђукановић је казао да њему али и групи од најмање 25 посланика на располагању обнављање иницијативе за скраћење мандата.
„Наставићемо са разним иницијативама, увек строго водећи рачуна о поштовању Устава“, рекао је Ђукановић.
Он је, коментаришући то што посланици црногорског парламента у петак нису расправљали о његовом предлогу за скраћење мандата Скупштини, казао како се нада да то није финалан став актуелног парламента, преноси РТЦГ.
Он је оценио и да је одржавање превремених парламентарних избора једини могући сценарио.
Са друге стране, председник Владе Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић изјавио је данас да је смена председника Црне Горе Мила Ђукановића логичан след догађаја и да Ђукановић више не може да узурпира власт.
„Ми треба да делегитимишемо његову позицију ако он настави да упорно одбија да да мандат. Мој апел је да изаберемо четворо судија Уставног суда, одблокирамо тај процес и да сачекамо у ових месец дана да се расплете овај галиматијас. Уколико Ђукановић повуче неки радикалан потез, онда он легитимише и нас да као парламентарна већина реагујемо“, рекао је Абазовић за Прва ТВ.
Он је додао да мандат председника траје још шест месеци, а парламента још две године и да Ђукановић не може из те позиције делегитимисати парламент, преносе подгорички медији.
„Ми ћемо одговорити ако покуша. Док год нас је 41, све је ОК. Док год имамо Владу, па и у техничком мандату. Ђукановић је у офанзиви и због тога та реторика. Ускоро ће председнички избори“, казао је Абазовић.
Како је навео лидер УРА, да је Ђукановић хтео да послуша савете, одавно би био пензионисан, а његова тренутна политика води до краха.
Абазовић је истакао да је очекивано да Ђукановић даје изјаве о њему да је руски и српски агент и да такве изјаве углавном дају људи који су на крају политичке каријере.
„Ја нећу рећи да иза Ђукановића стоје супер-силе већ да иза њега стоји организовани криминал. Ђукановићу не остаје ништа друго него да своју политичку братију брани оптужујући друге да нападају државне интересе. Свакако, ми ћемо наставити и сузбијаћемо све нелегалне активности у Црној Гори, чувајући њен интерес, а Ђукановић и екипа се у томе више не могу препознати“, казао је Абазовић, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала