- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Илон Маск представио хуманоидног робота: Производићемо милионе примерака /фото, видео/

© Фото : Јутјуб/CNET HighlightsМаск представио прототип хуманоидног робота
Маск представио прототип хуманоидног робота - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
Пратите нас
Директор Тесле Илон Маск представио је прототип хуманоидног робота "Оптимус", предвиђајући да ће произвођач електричних возила моћи да произведе милионе примерака и продаје их за мање од 20.000 долара, што износи мање од трећине цене модела Y.
"Имамо још много посла да побољшамо Оптимус", рекао је Маск на представљању робота у Теслиној канцеларији у Пало Алту у Калифорнији, преноси Ројтерс.
Он је рекао да очекује да ће компанија бити спремна да прима поруџбине за "Оптимуса" за три до пет година.
Прототип модела за који је Тесла навео да је развијен у фебруару изашао је да махне окупљенима у петак, а том приликом приказан је и видео о томе како ради једноставне задатке, као што су заливање биљака и ношење кутија.
Тим је избацио робота на колицима који је тежак 73 килограма, а Маск је рекао да се нада да ће робот ускоро моћи да хода.
"Није био сасвим спреман за ходање, али мислим да ће се то решити за неколико недеља", изјавио је Маск.
Рекао је да постојећим хуманоидним роботима "недостаје мозак" - и способност да сами решавају проблеме. Насупрот томе, Оптимус би био "екстремно способан робот" и Тесла намерава да произведе милионе њих.
За разлику од других произвођача, Тесла види тржишну прилику у производњи робота за масовно тржиште који би могли да се користе у фабричком раду.
О хуманоидним роботима и томе хоће ли светом у потпуности завладати вештачка интелигенција говорили смо у емисији Технограм:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала